понеділок, 12 березня 2007 16:17

Чотириста сімдесят дев"ять

У заголовку ви бачите результат моїх особистих підрахунків, зроблених у неділю на грі за участю футбольної команди вищої ліги "Арсенал" (Київ). Саме стільки людей теплого для весняного дня було на трибунах стадіону в центрі столиці. Підрахунок я вів сам, тому, можливо, помилився на кілька десятків у ту чи ту сторону. Однак серед цих 479 людей не всі були глядачами, які купили за п"ять гривень вхідний квиток. Були ще журналісти, родичі й знайомі гравців та інших людей, які прийшли на футбол за родинним чи службовим обов"язком.

Зіставив побачене із недавніми повідомленнями преси та ТБ про акції протесту уболівальників команди. Вони нібито не погоджуються з тим, що цього року "Арсенал" позбавили бюджетної підтримки в 55 млн грн. По п"ять мільйонів на гравця! Якщо навіть рахувати не одинадцять футболістів, а двадцять два із тренерами та масажистами, все одно величезна сума виходить.

Нова столична влада цілком логічно відмовилася "палити" щорічно таку суму заради невідомо чийого задоволення. Усі інші команди української вищої ліги проїдають гроші багатих спонсорів. Хто більше, хто менше. Міський бюджет "доїти" так не вдавалося  ще нікому. І це за умови, коли в тому ж Харкові, Львові, Донецьку на футбол збираються десятки тисяч глядачів, у Одесі, Дніпропетровську, Луганську - тисячі. І лише у двох команд уболівальників на трибунах можна порахувати за десять хвилин. Це київський "Арсенал" та донецький "Металург". У Донецьку за футбольну "іграшку" платить "Індустріальний союз Донбасу". Це його право, хоча такі гроші можна було б пристроїти з більшою користю для Донецька. Але це - приватні кошти.

Гравці й тренери "Арсеналу" в трамваях "зайцем" не їздять

У Києві ж склалася парадоксальна ситуація. Футбольна команда, яка не потрібна ні владі, ні киянам, продовжує грати у вищій лізі. І, безумовно, дограє нинішній сезон. Гадаю, що гравці й тренери "Арсеналу", попри заяви про відсутність фінансування, чай без цукру не п"ють і в трамваях "зайцем" не їздять. Хтось загадковий продовжує утримувати команду настільки таємно, що на згаданій грі в Києві в протоколі не виявилося навіть прізвища президента клубу.

Погодьтеся, що 479 людей можна зібрати в неділю в центрі Києва на будь-яке видовище. Бо самих лише перехожих на Хрещатику й довкіл десятки тисяч. Називати таке число глядачів приводом для багатомільйонного фінансування футбольної команди ніяк не виходить. Не знаю точно, але думаю, що той же Національний театр ім. Івана Франка коштує бюджетові дешевше ніж 55 млн.

Хто ж автор ідеї багатомільйонного фінансування футбольної команди? Куди реально пішли за п"ять попередніх років її існування сотні мільйонів бюджетних гривень? Невідомо. Відомий тільки рахунок першої цього року гри команди в Києві. "Арсенал" програв 0:1.

Зараз ви читаєте новину «Чотириста сімдесят дев"ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути