пʼятниця, 10 березня 2017 06:00

Членство України в НАТО — в інтересах Заходу

— Компроміс за рахунок суверенітету й незалежності країни — це капітуляція й поразка. Єдине вирішення — аби Росія забралася з України, — говорить лідер партії "Народний фронт" 42-річний Арсеній Яценюк в інтерв'ю каналу "Бі-Бі-Сі" під час візиту до Великої Британії. Так відповів на запитання про можливі поступки щодо Криму для досягнення домовленостей із Москвою.

— Росія розв'язала війну проти незалежної держави. Намагається перемалювати кордони після Другої світової. Вона несе загрозу Україні, Північноатлантичному альянсу й усім країнам, які дотримуються цінностей демократії та свободи. Російська Федерація — це виклик для Заходу. Він має сформувати нову сильнішу політику, — каже Яценюк.

Політичне вирішення конфлікту на Донбасі міститься у Мінських домовленостях. Проте Росія не виконує їх, нагадує колишній прем'єр-міністр України.

— Причина цього проста. Путін хоче правити світом або принаймні його частиною. Хоче відновити сфери впливу, захопити Україну, — продовжує Арсеній Яценюк. — Ми заплатили дуже високу ціну за відмову НАТО надати Україні обіцяний план дій щодо членства 2008 року. Потім Росія вторглася в Грузію. Згодом незаконно анексувала Крим і направила війська в Донецьк і Луганськ. Розумію, що ми не можемо отримати членство в короткостроковій перспективі. Але в довгостроковій — це в інтере­сах Заходу, щоб Україна була членом НАТО. Якщо ми модернізуємо військо й проведемо необхідні реформи. Українська армія — єдина, яка зупинила російські війська. Ми захищаємо ваші кордони.

"Своїм інтерв'ю Яценюк викликав нездорове збудження у росіян і зрадників із колишніх наших, — пише у блозі журналіст Кирило Сазонов, 39 років.

— Лаються і проклинають. Здавалося б — що такого сказав? Що в України сильна армія. Так, найсильніша в Європі і з реальним бойовим досвідом. Якщо хтось із кремлівської обслуги не вірить — може запитати у тих, хто мав справу з нашими військовими в Мар'їнці, Пісках, Донецькому аеропорту. Ще Яценюк розповів, що ми ніколи не віддамо Крим. Теж не новина — 90 відсотків українців не погодяться на це. І втулити нам Донбас із "особливим статусом", амністією бойовиків і так званою "народною міліцією" не вийде. Українцям такий подаруночок не потрібен, і Яценюк просто сказав про це вголос. Депутати Верховної Ради, крім відверто проросійських, на зручну Кремлю угоду не підуть. Ми повернемо територію на своїх умовах".

Зараз ви читаєте новину «Членство України в НАТО — в інтересах Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути