вівторок, 22 листопада 2011 05:45

Ціни на овочі стрибають через брак сховищ

Автор: фото з сайта www.vikka.ck.ua
  Надія Кім: ”Ринок хаотичний. Єдиний вихід — садити всього потроху”
Надія Кім: ”Ринок хаотичний. Єдиний вихід — садити всього потроху”

Кабмін затвердив концепцію розвитку овочівництва і переробної промисловості до 2016 року. У галузь планують спрямувати близько 31 млрд грн інвестицій, щоб спорудити овощесховищ об'ємом 2 млн т.

Голова фермерського господарства "Ромашка" з райцентру Золотоноша на Черкащині 55-річна Надія Кім цьогоріч отримала прибутки лише від солодкого перцю. Капуста, цибуля й картопля виявилися збиткові. Однією з причин занизьких цін на одні овочі й зависоких на інші фермер називає відсутність сховищ в овочівників.

— Городину вирощують переважно дрібні й середні господарники. Вони не можуть придбати сучасне овочесховище за 4 мільйони гривень. Тому спродують продукцію до зими за невигідними цінами. Частина врожаю взагалі зогниває, — говорить. — Колеги з інших господарств просто переорали помідори й цибулю, щоб не тратитися на збирання й транспортування. Хоча навесні відчуватимемо нестачу тієї ж капусти, буряків, картоплі. Ціни підуть угору.

Якої стратегії дотримуєтеся, щоби виживати?

— Ринок хаотичний. Ціни напряму залежать від погоди, врожаю. Єдиний вихід — садити всього потроху. У нас цьогоріч перець по 4,5 гривні оптом забрали. Він перекрив затрати по інших овочах. Але ж я маю 300 гектарів угідь, із них 50 гектарів під овочами. Зібрали близько 2 тисяч тонн помідорів, капусти, солодкого перцю. У кого 30–50 гектарів, той обмежений у маневрі.

Тобто у дрібних фермерів найгірші перспективи?

— Їм особливо потрібна державна підтримка. Треба плановість. Щоб той фермер знав, що сіяти й по якій ціні він це спродасть. Приміром, у районі спланували, скільки треба буряка, помідорів, цибулі. Обговорили, які овочі не бажають сіяти, простимулювати грошима "на гектар". От гречку не хоче хтось сіяти, бо низька ціна. Дали на гектар посівів якусь сотню-другу гривень, і не треба буде їхати за нею до Китаю. Треба все рішать комплексно. Інакше щороку на якісь овочі буде аврал.

Як зводити овочесховища?

— Держава має дати дешеві кредити під них. Я хоч сьогодні почала би будувати. Але 14–18 відсотків річних при збиткових цінах на овочі — великий ризик.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на овочі стрибають через брак сховищ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути