Ексклюзиви
четвер, 14 червня 2007 19:31

Чи великим є хабар у 70 тисяч доларів?

Днями Солом"янський райсуд Києва виніс рішення про попередній тримісячний арешт працівника податкової міліції Київщини Олександра Біляєва. Його звинувачують у вимаганні й отриманні хабара в сумі $70 тис. Це найбільший виявлений хабар за всю історію роботи українських податківців. Та чи є ця сума справді такою вже великою для українських державних структур?





Дмитро Поїзд, 53 роки, адвокат:

— В апеляційних судах та у Верховному й по мільйону доларів беруть. Утім, 70 тисяч — теж велика сума. Це — місячна зарплата того податківця на довгі роки. Фактів хабарництва у нас у країні багато. Навіть Генеральна прокуратура бере хабарі. Та хабарників виявляють тільки тоді, коли вже хтось запросив надто велику суму й люди поскаржилися знайомим з міліції, прокуратури чи судів. Бувають і провокації. Спеціально створюють відповідні умови, передають хабар через підставних осіб, а потім все знімають на відеокамеру. Я зараз веду справу одного військового контррозвідника, якому спровокували отримання хабара в земельних питаннях. Та то невелика сума — всього 9 тисяч доларів.




Тетяна Коваленко, 31 рік, менеджер приватної фірми:

— Ця сума не є надто великою. Беруть хабарі значно більші. Взяти хоча б квартири судді Конституційного суду Сюзанни Станік — їхня вартість не вписується не те що в суму 70 тисяч доларів, а навіть у 700 тисяч. От тільки довести це нереально. Сама зіткнулася з ситуацією вимагання хабара, коли торік із чоловіком влаштовували в дитячий садок дитину. Керівництво відразу натякнуло нам, що приміщенню потрібен ремонт, а отже гроші. Ми разом з іншими батьками закуповували плінтуси, світильники та інше.




Володимир Кафарський, 58 років, колишній народний депутат:

— На відшкодуванні податку на додану вартість у митниці чи податковій "нагрівають" і значно більші суми. Проте не можна звинувачувати всіх податківців. Серед них багато нормальних людей, які хочуть працювати на гідному професійному рівні. Та корупція в наших державних органах процвітатиме доти, доки в країні буде політичний хаос. Поки політики ділять владу, в усіх державних службах на всіх рівнях кояться страшні речі. Корупцію виявляють рідко, бо в нас усе безконтрольне. Особисто я з фактами хабарництва не стикався, бо вісім років був народним депутатом. Зараз працюю в науці, тут хабарів немає.




Людмила Коваль, 52 роки, правозахисниця:

— Ці 70 тисяч — усього лише третина чи половина від типових сум. У судовій системі є й більші — 100, 150 тисяч доларів. У податковій теж задіяні чималі суми, пов"язані з різними "відкатами", поверненням ПДВ тощо. Так що 70 тисяч — сума не найбільша, але теж чимала. І те, що податківця з нею спіймали, вже краще, ніж нічого. Особисто я постійно оминаю можливі ситуації з хабарами. У тих справах, які точно закінчаться потребою що-небудь сплачувати, участі не беру.




Станіслав Кульчицький, 69 років, заступник директора Інституту історії НАН України:

— Звичайно, є більші суми, ніж ця. Порівняно з мільйонними хабарами 70 тисяч — жалюгідні гроші. За хабарництво мають нести однакову відповідальність і той, хто дає, і той, хто бере. В Америці законодавство передбачає провокацію хабара. В Україні ж такого немає. Тому наші хабарники не бояться, що хтось їх "спіймає на гарячому". Що відповідні органи прикинуться, дадуть хабара, заарештують. Треба спитати наших народних депутатів, чому в нас досі не діють відповідні закони. Вони самі переходять із фракції у фракцію невідомо за які кошти.

Зараз ви читаєте новину «Чи великим є хабар у 70 тисяч доларів?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути