четвер, 26 липня 2007 17:00

Чи треба вас агітувати?

Зовсім скоро українців знову охопить злива передвиборної агітації і пропаганди. Це при тому, що останній раз політики агітували нас не так давно — торік. Та й за півтора року до парламентських виборів 2006-го теж агітували — на президентських. То чи треба вас агітувати знову?


Богдан БЕНЮК, 50 років, актор:

— Мене вже не треба агітувати, бо маю свої сталі, чіткі політичні погляди. Люди взагалі повинні мати свою позицію — це дуже важливо. Причому ця позиція має бути настільки міцною, щоб ніяка агітація не могла її здолати. Змінити те, що є у людини всередині,  світосприйняття. Агітація може мати різні форми. У нас вона найчастіше є промиванням мізків. А в результаті виявляється грошима, викинутими надурно.


Наталія БАЛЬОН, 28 років, філолог:

— Мене можна зацікавити якоюсь агіткою — захочу розібратися, що ж там всередині. Але абсолютно нереально, щоб я просто повелася на агітацію тільки тому, що там щось гарне зображене чи написане. А взагалі, грамотно складена агітація та ще й на неосвічену аудиторію може мати просто надзвичайний вплив. Якщо розумна людина намагається обдумувати отриману інформацію, то неграмотна може сприйняти її за чисту монету. Це подібне до реклами — якщо є якийсь продукт, то про нього треба повідомити. Агітація — це засіб доведення до людей продукту політичного.


Всеволод НЕСТАЙКО, 77 років, письменник:

— Справді мудрих людей загітувати дуже важко. Бо вони самі розбираються в тому, що навколо них. Загітувати можна тільки не дуже розумних та досвідчених. На жаль, більшість пересічних людей вірять в агітацію, і з цим нічого не поробиш. Зрештою, вона на них і зорієнтована. Особисто ж на мене ніяка агітація вже не може мати ніякого впливу. Я сам намагаюся оцінювати ситуацію. Мої симпатії завжди були на боці тих, хто хоче щастя, волі і добра моїй країні.


Ірина СЛІПЕЦЬ, 45 років, держслужбовець:

— У моїх поглядах політична агітація вже нічого змінити не може. Хоча б тому, що я настільки розчарувалася у всіх наших політиках та політичних силах, що просто не можу сприймати їх всерйоз. Хоча був період, коли я досить активно сприймала агітаційні матеріали — це час помаранчевої революції. Що стосується агітації як такої, то вважаю її процесом банальної купівлі людської свідомості. Людям продають інтереси та погляди — все досить просто. Звичайно, без неї також політикам важко обійтися. Але, як і в усьому, не треба переходити межу.


Олег СОСКІН, 53 роки, політолог:

— Пересічного українця немає сенсу особливо агітувати, бо він і так знає, за кого голосуватиме. Наш народ узагалі не дуже сприймає, коли йому безпардонно лізуть в душу. Українці знають, як діяти в усіх життєвих ситуаціях. Вибори — не виняток. Щодо мене особисто, то я ставлюся до агітації досить негативно. Бридко знову дивитися на агітаційні телевізійні ролики, які окупували ефір — це ж суцільна брехня та демагогія. Замість агітації політичні сили мають чесно спілкуватися з людьми. А це можливо тільки за нормальної виборчої системи.

Зараз ви читаєте новину «Чи треба вас агітувати?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути