середа, 30 січня 2013 06:00

"Ціни на газ протягом року зростуть на 20 відсотків"

Російський "Газпром" виставив українському "Нафтогазу" рахунок на $7 млрд за недобір 2012 року законтрактованого палива. Формально правда на російській стороні, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, 31 рік. Проте досвід європейського суду показує, що неприйнятні умови договорів легко переглядають.

— "Газпром" подає позов тільки, щоб тиснути на Україну, всадовити її за стіл переговорів і полюбовно домовитися про створення консорціуму на базі української газотранспортної системи, — пояснює експерт. — В ідеалі Москва хоче бачити консорціум без європейської сторони.

Справа може дійти до міжнародного суду?

— Цього боятися не треба. У світі почали використовувати дешевший зріджений та сланцевий газ. Ситуація на ринку змінилася, тож багато європейських компаній відсудили в "Газпрому" нижчі ціни. По-друге, через суд можна вимагати в Росії переглянути умову, коли навіть за невибраний газ треба платити гроші. По-третє, чинний контракт передбачає можливість закупівлі меншої кількості газу, але росіяни ігнорують цей пункт. По-четверте, Росія обіцяла прокачувати через наш газопровід 110 мільярдів кубометрів газу, а качає тільки 80. Аргументів може бути й більше.

Як вплинуло на "Газпром" підписання урядом контракту з компанією "Шелл" про видобуток в Україні сланцевого газу?

— Навряд чи це спровокувало реакцію Москви. Видобуток сланцевого газу дасть про себе знати через кілька років.

Днями "регіонал" Нестор Шуфрич звинуватив міністра енергетики Ставицького в незаконному припиненні ліцензії компанії "Нафтогазвидобування". Ці події видобувної галузі пов'язані між собою?

— Газовидобування цікаве для багатьох. Завжди хтось закриває компанії, купує нові або дивним чином змінюються власники. Проте всі вони працюють непрозоро. Хто насправді розпоряджається прибутками, важко сказати. Наприклад, з'явилася нова бізнес-група "Газ Україна". Припускають, вона близька до сім'ї (друзів родини президента Віктора Януковича. — "ГПУ"). Для ведення якогось високоприбуткового бізнесу в Україні треба мати політичний дах. Шуфрич, хоча й член "Регіонів", завжди був самостійним гравцем. Тому тепер його зміщують з дохідного місця.

Що ці події означають для пересічного споживача?

— Ціни на газ протягом року зростуть на 20 відсотків. Інакше галузь буде збитковою.

Зараз ви читаєте новину «"Ціни на газ протягом року зростуть на 20 відсотків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути