четвер, 28 січня 2021 07:40

"Будапештський формат — єдиний, в якому нам хтось щось винен"

Україна планує ­запросити Росію для участі в Кримській платформі та вступити в переговори стосовно деокупації Криму. Перший саміт такого формату запланований на 23 серпня в Києві.

— Треба повернути кримське питання на міжнародний порядок денний, — говорить міністр закордонних справ 39-річний Дмитро Кулеба. — Кримська платформа — координаційний механізм. Переговори з потенційними учасниками тривають. Держави обговорюватимуть зусилля, спрямовані на захист прав людини в Криму та звільнення півострова. Немає ілюзій щодо відповіді Росії. Буде негативною. Але запрошення надішлемо.

— Кримська платформа — важлива ініціатива. Впродовж семи років війни нічого не робили на цьому напрямку, — каже колишній віцепрем'єр уряду АР Крим 60-річний Андрій Сенченко. — До участі треба запрошувати держави, для яких на першому місці цінності, а не російський газ. Балтійські країни, Польщу, Норвегію, Швецію. Але потрібен і внутрішньоукраїнський вектор. Міністерство реінтеграції окупованих територій має долучити спільноти переселенців із Криму.

Залучати Росію небезпечно. Якби її не було в "нормандському форматі" (перемовини між лідерами України, Німеччини, Франції, Росії. — ГПУ), то обговорювали б, як примусити Путіна піти з наших територій. А так роками розглядають сформований Москвою порядок денний.

Я також не згоден із розділенням донбаського й кримського питань. Це кремлівська логіка — півострів Москва вважає своїм, а Донбас — "народними республіками". Для нас обидва випадки — окупація. Коли Путін таки піде з Донбасу, наші європейські партнери візьмуть паузу й ще далі відійдуть від проблеми Криму.

Кримська платформа важлива, але не самодостатня. Може бути додатком до гарантій Будапештського меморандуму (1994 року США, Велика Британія і РФ гарантували Україні безпеку в обмін на без'ядерний статус. Пізніше до меморандуму приєдналися Франція і Китай. — ГПУ). Це єдиний формат, в якому нам хтось щось винен. Проблема в комплексі меншовартості української влади. Чинна та попередня так і не сформулювали, чого ми хочемо від держав-гарантів. Треба вимагати посилення санкцій, доки Росія не забереться з нашої землі.

Зараз ви читаєте новину «"Будапештський формат — єдиний, в якому нам хтось щось винен"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути