вівторок, 21 червня 2011 05:00

Біометричні паспорти необхідні для ідентифікації нелегалів

У Верховній Раді відбулися комітетські слухання щодо міграційної політики України.

— Протягом 20 років держава фактично не займалася питаннями міграції. Тільки цьогоріч президент створив Державну міграційну службу і дав доручення спільно із залученням міністерств, відомств, експертів та громадськості розробити проект закону щодо цієї установи, — зазначає член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Василь Грицак.

Він каже, що основний міграційний потік в Україну традиційно йде з Російської Федерації — 30–35% загального трафіку. Друге місце посідає Молдова — 19–21%. На третьому Білорусь — 14–15%. Здебільшого люди мігрують з економічно не розвинутих країн Азії й Африки. Їхній кінцевий пункт — європейські держави. Утім, дехто осідає в Україні. Найбільші скупчення нелегальних мігрантів в Одесі, Харкові, Чернівцях та в областях, які межують із Росією й Білоруссю.

— Часто легальні мігранти, які приїздять в Україну, після перетину кордону змінюють статус, не дотримуючись законодавства, — зауважує перший заступник голови Державної міграційної служби Віктор Шейбут. — Вони часто намагаються отримати статус біженця. Торік притулку попросили 1500 людей. Але ж для цього мають бути якісь підстави. По-перше, дехто скоїв злочини у своїй державі й тепер ховається від кримінального покарання. По-друге, ми не можемо ідентифікувати цих осіб. У нас немає посольств з Республікою Чад, Сомалі. І якщо ми затримуємо громадянина цих країн, за законом маємо його утримувати 12 місяців у пункті для нелегальних мігрантів. Потім його випускають, а через три дні він знову до нас потрапляє. І маємо нові проблеми. Що з цією людиною робити? Утримувати далі за рахунок платників податків? Чиїм коштом його висилати на батьківщину? До речі, за роки незалежності в Україні не зареєстрували жодного померлого нелегального мігранта з Китаю. Бо на його паспорт приїздять інші китайці, — додає Віктор Шейбут.

На його думку, ідентифікувати мігрантів можна тільки в один спосіб: за допомогою біометрії. Необхідно впровадити електронні документи, в які вмонтований чип з біометричними даними людини.

— Трудові мігранти, що приїздять в Україну, зазвичай дуже низької кваліфікації, — наголошує Василь Костриця, національний координатор Міжнародної організації праці в Україні. — Водночас звідси останніми роками виїхали люди високої кваліфікації з вищою освітою. Відбувається процес заміщення кваліфікованої робочої сили некваліфікованою. Нелегальні мігранти не задовольняють економічних потреб країни.

Зараз ви читаєте новину «Біометричні паспорти необхідні для ідентифікації нелегалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути