Ексклюзиви
четвер, 13 січня 2022 00:15

Бідним даватимуть гроші на харчі

В Україні через інфляцію планують допомогу для незабезпечених верств населення. Зокрема, розглядають запровадження продуктових чеків у системі "Дія".

— Цьогоріч на 10–20 відсотків можуть зрости ціни на сировинну продовольчу групу. Ідеться про зерно, цукор, какао. Це призведе до інфляції від 8 до 10 процентів, — каже радник президента, економіст 52-річний Олег Устенко. — В Офісі президента розглядають різні доплати для незахищених верств населення. Наприклад, як за програмою "єПідтримка", коли вакциновані отримують тисячу гривень для витрат на конкретні цілі. Обговорюють запровадження так званих продуктових чеків у системі "Дія". Таке практикують у Сполучених Штатах Америки. Антикризові заходи можуть бути в разі необхідності. Максимально допустимий рівень інфляції — 7 відсотків. Але ситуація залежить не лише від України, а й від зовнішніх чинників.

— У США давно відмовилися від продуктових чеків. Там є адресна допомога. В Штатах цим займаються місцеві бюджети. Якщо в нас роздати на картку кожному пенсіонеру по тисячі гривень — буде 11 мільярдів на місяць і 120 на рік. Бюджет не витягне — грошей немає, — говорить економіст Олександр Охріменко, 56 років. — Варто надавати адресну допомогу, як у Євросоюзі. Щоб незахищені верстви населення купували продукти зі знижкою, яку компенсують за рахунок державного бюджету. Це необтяжливо для країни. А от усіх забезпечити дешевими продуктами нереально.

Адресну допомогу треба було запровадити давно. Завжди є люди, які мають малі достатки. Та й інфляція триває постійно.

Зараз ви читаєте новину «Бідним даватимуть гроші на харчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути