Ексклюзиви
пʼятниця, 04 березня 2011 00:45

Безкоштовну їжу роздаватимуть 14 місяців

 

Приборкання революційних настроїв обійдеться владі Кувейту та Саудівської Аравії у сотні мільярдів доларів.

Кувейтський парламент проголосував за підвищення зарплат усім військовослужбовцям, поліцейським і пожежникам на 70–115%. На це щороку витрачатимуть $700 млн. Неодружені студенти отримуватимуть по $700 стипендії, як і пенсіонери, а одружені — по $1200. Зарплатадержслужбовців зросте вдвічі. Бюджету це коштуватиме понад $4 млрд.

Глава держави емір ас-Сабах одноразово виплатить кожному з 1,15 млн кувейтців по  $3,5 тис. Від цього бюджет схудне на $4 млрд. Ще $1 млрд піде на безкоштовне харчування: їжу роздаватимуть 14 місяців. Рік не треба буде платити за комунальні послуги й телефонний зв'язок.

Іще більше на своїх підданих витратить король Саудівської Аравії Абдалла: $36 млрд цього року і понад $360 мрлд у наступні три. Студентам і безробітним виплачуватимуть підвищену допомогу, зарплати бюджетників зростуть на 15%. У країні оголосили "боргову амністію".

— Те, що Кувейт і Саудівська Аравія відкрили скарбницю й почали роздавати гроші людям, щоб ті не виступали, логічно з погляду режимів у цих країнах, — коментує президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов, 47 років. — Адже вони весь час фактично ділили багатомільярдні нафтові прибутки між різними прошарками суспільства. На цьому значною мірою і тримається їхня міць у Перській затоці.

Але не слід забувати, що власне громадяни Кувейту і Саудівської Аравії становлять невелику частку населення. Від народження вони отримують таку допомогу від держави, що й особливо і працювати не треба. Мігранти із сусідніх країн зайняті на малокваліфікованих роботах, а в лікарнях чимало заробітчан із Європи. Бути громадянином цих країн вигідно економічно. Задобрювання новими пільгами і надбавками сприймається як данина.

Проте революційний запал в арабському світі ще не згас. Переломний момент може настати і в монархіях. У цих країнах є потужні ісламістські, жіночі, демократичні рухи. Зрештою, є молодь, яка здобула освіту на Заході й має своє уявлення про те, якою повинна бути країна.

Зараз ви читаєте новину «Безкоштовну їжу роздаватимуть 14 місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути