Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 07:05

Байден попросив Путіна про зустріч

— Повністю підтримую суверенітет і територіальну цілісність України. І настав час для ­шляху вперед через дипломатичний процес, — каже президент Сполучених Штатів 78-річний Джо Байден під час звернення до нації в Білому домі 16 квітня. — В наших інтересах — спів­працювати з Росією. Але якщо Москва намагатиметься зашкодити інтересам Вашингтона й наших союзників, отримає відповідь.

У телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним 13 квітня Байден висловив стурбованість через стягування російських військ до кордону України та в окупований Крим. Запропонував йому зустрітися у третій країні для обговорення "всього спектра питань".

15 квітня США запровадили нові санкції проти РФ через втручання у вибори та кібератаки. Відтепер фінансові установи Штатів не зможуть діяти на ринку рублевих облігацій. Американські інвестори не матимуть можливості їх купити. Так Вашингтон впливатиме на внутрішній борг Росії.

Під санкції потрапили шість російських технологічний компаній. Вони допомагали в хакерських атаках російським спецслужбам. США офіційно назвав службу зовнішньої розвідки РФ організатором масштабної хакерської атаки проти урядових установ Штатів. Американське казначейство наклало обмеження проти 32 юридичних і фізичних осіб, які дезінформацією намагалися вплинути на вибори президента торік. Із США висилають 10 російських дипломатів. Байден сказав, що могли піти далі, але не збираються починати конфлікт із Росією.

У партнерстві з Євросоюзом, ­Великою Британією, ­Австралією та Канадою США також внесли до санкційного списку вісім російських фізичних і юридичних осіб, пов'язаних із окупацією Криму та репресіями на півострові.

Анкара отримала від Вашингтона повідомлення про прохід двох американських військових кораблів через Дарданелли та Босфор 14–15 квітня. Мали перебувати в Чорному морі до 4 травня. Проте есмінці "Дональд Кук" і "Рузвельт" так і не пройшли через протоки. 15 квітня Туреччина офіційно підтвердила: США повідомили про відмову від використання своєї заявки.

— Пріоритет політики Байдена — внутрішня безпека. Американські есмінці так і не увійшли в Чорне море. Путін розцінить це як слабкість Штатів і нарощуватиме сили на нашому кордоні, — каже директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця, 67 років.

— Американські санкції проти Росії — лише попередження і заклик не втручатися у внутрішні справи Штатів. Україні не варто сподіватися на американський флот та морську піхоту. Дипломатично Вашингтон підтримуватиме нас. Але нам потрібна пряма воєнна допомога. Не випадково російська пропаганда наголошує, що Байден подзвонив Путіну перший. Як почалася воєнна напруга, президент США зателефонував і просив зустріч. Це явна слабкість.

Путін прораховує здатність українських Збройних сил до спротиву. Наших резервістів вистачить лише на кілька днів бойових дій. Про мобілізацію ніхто й не говорить. Путін стоїть перед вибором: давати наказ про наступ чи ні. Йде психологічна підготовка російських військ. Воєнна машина загострення бойових дій запущена. Треба займатися обороною країни та розраховувати на свої сили.

Зараз ви читаєте новину «Байден попросив Путіна про зустріч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути