Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 06:01

"Байден готовий піти на поступки Росії коштом України"

Автор: GETTY IMAGES
  Президент Сполучених Штатів Джозеф Байден і канцлерка Німеччини Анґела Меркель стоять на балконі Білого дому 15 липня у Вашингтоні
Президент Сполучених Штатів Джозеф Байден і канцлерка Німеччини Анґела Меркель стоять на балконі Білого дому 15 липня у Вашингтоні

21 липня Вашингтон і Берлін офіційно домовилися про завершення будівництва "Північного потоку-2" — газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України. Сполучені Штати Америки й Німеччина підтримали територіальну цілісність України та її європейський шлях, ідеться в спільній декларації. Підтвердили необхідність протистояти російській агресії. Берлін активізує зусилля для виконання Мінських угод.

США й Німеччина погодилися продовжити постачання російського газу через Україну після 2024 року. Тоді збігає термін угоди про транзит. Для цієї мети призначать спеціального представника. Переговори щодо транзиту повинні розпочатися не пізніше 1 вересня.

Німеччина планує створити Зелений фонд для енергетичної безпеки України. Просуватиме відновлювальні джерела енергії, підвищуватиме енергоефективність, прискорюватиме відмову від вугілля. Спільно зі Штатами обіцяє знайти не менш як $1 млрд інвестицій для нього. Але спочатку внесе до фонду $175 млн як грант.

Німеччина допоможе реформувати наш енергетичний сектор і розробити варіанти модернізації українських газотранспортних систем.

— "Північний потік" завершили на 99 відсотків. Щось зупинити було неможливо, — говорить президент США 78-річний Джо Байден. — У мене були плідні дискусії з канцлером Анґелою Меркель. Якщо Росія завдаватиме шкоди Україні, Німеччина дасть відповідь.

— Гра не завершилася, — каже міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, 40 років. — Попереду сертифікація і страхування газогону. А головне — як виконуватимуть обіцяне в заяві. Ми ініціювали консультації з Євросоюзом. Запитаємо, як наші партнери бачать виконання цих домовленостей, щоб не ослабити енергетичну безпеку України та всієї Центральної Європи. Недостатньо чітко написані тези щодо нашої держави. Чи не порушує "Північний потік-2" права ЄС і принцип солідарності й угоди про асоціації між членами ЄС.

Члени Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики оприлюднили звернення до США та ЄС про неприпустимість запуску газогону:

"Демократичний світ має продемонструвати російському агресору єдність і силу в захисті цінностей. Україна це демонструє щодня, обороняючи Східний фланг Європи. Від початку "Північний потік-2" не був економічним проєктом. Адже потужності української газотранспортної системи ­дозволяють збільшити прокачування палива в Європу удвічі-утричі. Попри збройну агресію, воєнні злочини з боку Росії та щоденні вбивства наших громадян, Україна не зраджує свій євроатлантичний вибір".

— "Північний потік" має допомогти Російській Федерації домінувати. Путін прагне відродити контроль Москви над Європою, який та мала у ХІХ столітті, після наполеонівських воєн, — говорить міжнародник Григорій Перепелиця, 67 років.

— Проблема у ставленні західних політиків до Москви. Німеччина йде на зближення з РФ заради економічних інтересів. Серед європейських політиків досі живе ідея демократизації Росії. Байден планує використати РФ на противагу Китаю. Та об'єднати Європу. Це має відбуватися за допомогою Москви.

Слова західних лідерів про підтримку територіальної цілісності України — формальні. Реальних дій немає. Агресором Росію вважають лише її сусіди. Україні цією декларацією обіцяють мільярд доларів компенсації. Однак із запуском "Північного потоку-2" ми щорічно втрачаємо 3 мільярди доларів прибутку від транзиту газу. Та майже 10 тисяч робочих місць.

Зеленський під час зустрічі з Меркель казав, що Україні потрібна безпека. Його не почули. Меркель наполягає на втіленні "формули Штайнмаєра". Це фактично капітуляція для України та визнання ­ОРДЛО політичним суб'єктом. Вибори на окупованій території неможливі. Там значна частина населення отримала російські паспорти. Меркель не згадує про російські війська на Донбасі.

Фатальною помилкою Заходу є згода на розподіл сфер впливу на континенті. Путіну потрібна не тільки Україна, а щонайменше вся Східна Європа. Байден дав мовчазну згоду. У світі знову складається ситуація, як у часи "холодної війни". В Європі формується нова вісь — Москва—­Берлін—Париж.

Причина наших дипломатичних поразок у тому, що ми офіційно не визнаємо російської агресії. Не усвідомлюємо, що перебуваємо у стані війни з РФ. Тому й світова спільнота вважає це внутрішнім конфліктом. Україна не звернулася до Організації Об'єднаних Націй з нотою, що ми зазнали зовнішньої агресії. Не запровадила воєнний стан, не розірвала дипломатичних відносин з агресором. Треба зробити це хоч зараз.

Американці вбачають загрозу в союзі Москви з Пекіном. Байден хоче створити антикитайський альянс. Прагне, щоб Росія була або його союзником, або тримала нейтралітет. Заради цього готовий піти на поступки коштом України. План дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі нам не дали, перспектив вступу немає.

Бойові дії тривають уже сім років. Ми не обороняємося — лише охороняємо лінію розмежування. Нашим солдатам заборонили стріляти у відповідь. Це деморалізує. Треба проводити військову реформу, переозброювати армію, розбудовувати флот. Дипломатичні засоби на війні неефективні.

Зараз ви читаєте новину «"Байден готовий піти на поступки Росії коштом України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути