четвер, 26 липня 2012 05:30

"Бачив камери на 30 чоловік, де перебувають 70"

 

За даними парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на сьогодні в місцях позбавлення волі перебувають 152 тис. осіб. У слідчих ізоляторах — ще 44 тис. людей. Усього — 196 тис.

— Збільшення кількості засуджених у 1990-ті спричинене комплексом причин — економічних, правових і соціальних, — вважає співголова Харківської правозахисної групи 59-річний Євген Захаров. — Це і соціально-економічні негаразди та розруха початку незалежності, нові правові реалії функціювання міліції та судів.

Ситуація плачевна й через те, що в Україні кількість громадян, які чекають на суд у слідчих ізоляторах, значно більша, ніж будь-де в Європі. Причому, п'ять-шість СІЗО постійно переповнені. У тій же Лук'янівці 2950 місць, а ув'язнених — понад 4 тисячі. У деяких камерах люди сплять по черзі. Я бачив камери на 30 чоловік, де перебувають 70.

Часто за ґратами сидять люди, які загалом там не мали б бути. Я говорю не тільки про тих, хто невинно засуджений, а й тих, хто просто перебуває довгий час у СІЗО. Про це вже давно говорять, але ситуація не змінилися до цих пір. Можливо, частково вирішить проблему новий Кримінально-процесуальний кодекс. У першу чергу за рахунок людей, яких звинувачують у злочинах невеликої та середньої тяжкості. До перших належить, наприклад, незаконне полювання в заповідниках, жорстоке поводження з тваринами чи підроблення документів, печаток, штампів і бланків, використання підроблених документів. Максимальне покарання таких злочинів — два роки. Другі — злочини середньої тяжкості, за які передбачене позбавлення волі до п'яти років. Наприклад, крадіжка, давання хабара чи ухилення від призову на строкову військову службу. Теоретично ці люди не мали б потрапляти в СІЗО.

Новий Кримінально-процесуальний кодекс може зменшити кількість "населення" СІЗО на 30 відсотків. Але на практиці все залежить від правоохоронних органів і суддів. Коли суддя вважає, що людина небезпечна, то що ти з ним зробиш. Змінити свідомість державної бюрократії, яка працює на саджання, швидко неможливо.

Зараз ви читаєте новину «"Бачив камери на 30 чоловік, де перебувають 70"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути