неділя, 17 вересня 2006 16:00

Азаров, Клюєв, Джарти та інші

  У заяві про складення депутатських повноважень  Микола Азаров з помилкою написав назву нинішньої посади
У заяві про складення депутатських повноважень Микола Азаров з помилкою написав назву нинішньої посади

Багато хто помітив, як прем"єр-міністр Віктор Янукович додав останнім часом в українській. Та навряд чи варто цим надто захоплюватися. Публічне спілкування державною мовою для чиновника його рангу має бути нормою, а не особистим досягненням.

Утім, безумовного схвалення заслуговує кожен із донецьких вихідців, який говорить українською. А таких поки що одиниці. На тлі Віктора Януковича ще помітнішими є його високопоставлені соратники, від яких ніколи української не почуєш. А якщо раптом і заговорять — то краще б того й не чути: суцільна безграмотність. Перший віце-прем"єр Микола Азаров, віце-прем"єри Андрій Клюєв та Володимир Рибак, міністр екології Василь Джарти... Власне, всі більш-менш примітні чиновники відданого для Партії регіонів економічного блоку уряду української не знають і знати, таке враження, не бажають. Це поступово поширюється й на інші державні відомства.

— Причина — в особистому небажанні цих чиновників учити мову чи розмовляти нею, — вважає 43-річний Володимир Кулик з Інституту політичних та етнонаціональних досліджень. — Якби той-таки Азаров був сантехніком або приватним підприємцем, то проблем би не було. Але ж будь-який державний службовець зобов"язаний володіти українською. Тим більше друга людина в уряді.

Гуманітарний віце-прем"єр Дмитро Табачник нещодавно висловив цікаву думку: в мовному питанні найприйнятнішою для України є так звана "європейська формула". Це коли державна мова використовується для державних цілей і установ, освіти. А для суспільства сповідується послідовне відстоювання свободи вибору мови спілкування.

Думка ніби й непогана. Та політолог Олександр Палій, 31 рік, переконаний: подібні заяви Табачника є абсолютно нещирими.

— Річ навіть не в тому, знають міністри державну мову чи ні. Її не так складно вивчити, — зауважує він. — Просто в цьому уряді є маса відверто антиукраїнських персонажів, можна навіть сказати — українофобів. Насамперед той-таки Дмитро Табачник або ж Микола Азаров.

На думку експерта, коли урядовці від Партії регіонів цілковито домінуватимуть у політиці, всі ці патріотичні заяви швидко зникнуть. І Універсал національної єдності тут не допоможе.

— Ситуація у мовному питанні сьогодні є дуже хиткою, — розмірковує керівник наукових програм Інституту відкритої політики Максим Стріха, 45 років.

— У Партії регіонів є дві течії. До першої належить Віктор Янукович, який нині говорить українською навіть краще за деяких "нашоукраїнців" чи Бютівців. Але є й інші люди — українську мову знають, але демонстративно вживають російську. Наприклад Євген Кушнарьов.

Максим Стріха вважає, що якщо Партія регіонів уособлюватиме себе із загальнонаціональною силою, то найімовірніше більшість їхніх урядовців вивчить і вживатиме державну мову. Якщо ж навпаки — переможе проросійська течія. Тоді матимемо фактичну двомовність.

— Юридично єдиною державною мовою буде українська. Але російська стане офіційною мовою влади, — прогнозує Максим Стріха. — Тоді українську поступово витіснятимуть в окремі "мовно-культурні гетто". А про формування єдиного цілісного мовно-культурного простору можна буде забути. Хоча про це і йшлося в Універсалі національної єдності.

Нещодавні курйози з написанням високопосадовцями заяв про складення з себе депутатських повноважень ще раз привернули увагу до мовної проблеми. Микола Азаров написав, що працює "першим віце-прем"ер міністром". Василь Джарти обіймає посаду "міністра экології". А Володимир Рибак — "віце-премєра-міністра". Хитрішим за всіх виявився Андрій Клюєв: подалі від гріха написав заяву російською.

Втім, проблема використання української була актуальна і при Кучмі, та й у помаранчевих урядах. Наприклад, колишній міністр з питань надзвичайних ситуацій Давид Жванія теж ніколи публічно не розмовляв українською.

— А Віктор Ющенко ніколи привселюдно не робив йому зауважень, — каже про це Володимир Кулик. — Те ж саме відбувається і зараз. Ніби і є вимоги закону, але в обхід його для того ж Азарова чи інших роблять винятки.

До слова, білоруська мова почала зникати із широкого суспільного вжитку після того, як нею припинила спілкуватися владна верхівка країни. Нині білоруською говорять переважно опозиціонери й дисиденти.

Зараз ви читаєте новину «Азаров, Клюєв, Джарти та інші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути