Ексклюзиви
вівторок, 17 серпня 2010 23:12

Янукович почав нагадувати Брежнєва

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Совок повернувся! Забійник шахти "Новодзержинська" Сергій Шемук із міста Дзержинська на Донеччині побив рекорд Олексія Стаханова. За зміну нарубав відбійним молотком 170 т вугілля — на 68 т більше, ніж знаменитий попередник. Коментуючи рекорд, директор шахти Анатолій Аксьонов каже: акцію провели в рамках трудової вахти, присвяченої 75-річчю Стахановського руху:

— Виконуючи програму президента й уряду, ми намагаємося підняти престижність шахтарської праці саме такими рекордами.

Рекордсмена привітав президент Віктор Янукович.

Повернення до радянської стилістики пропаганди відображає совкову сутність нашого політикуму, яку можна охарактеризувати словами "імітація діяльності". Той же Олексій Стаханов встановив рекорд, імітуючи ударну працю: під час його зміни кілька людей узяли на себе левову частку роботи, котру зазвичай гірник виконував сам. З їхньою допомогою і нарубав 14,5 змінних норм, які записали на його рахунок.

Радянський народ швидко збагнув сутність Стахановського руху й почав теж імітувати звитяжну працю. І коли хтось наївний реально перевиконував план, то на завтра цей трудовий "рекорд" ставав нормою. Щоправда, платили за неї стільки ж, як і за попередню. А працювати більше за менші гроші мало кому подобалося. Врешті народилася формула: "Ми вдаємо їм, що працюємо. А вони вдають, що нам платять". У підсумку та система наказала довго жити.

Але Верховна Рада досі продовжує радянські традиції. Торік вона ухвалила постанову про відзначення 75-ї річниці Стахановського руху. Та й президент, виступаючи з нагоди річниці Декларації про державний суверенітет, не згадав ані Київську Русь, ані козацьку державу, ні Українську Народну Республіку. Відзначив лише одне коріння незалежності — в близькій йому за духом УРСР. У телевізорі щодня показують Януковича, який зустрічається з підлеглими і картинно дає неперевершені за своєю глибиною настанови. Такий собі модернізований Леонід Брежнєв, який мудро вказував народу, що "економіка має бути економною".

Нам роками імітують реформування держави. Податкову реформу намагаються звести до збільшення оподаткування й наділення податківців додатковими репресивними повноваженнями. Іншого способу наповнення бюджету, крім обдирання людей і бізнесу, автори цього документа не уявляють. Оголошення про вдосконалення пенсійної системи запам"яталося лише ідеєю підвищити пенсійний вік жінкам. Дуже глибоке реформування...

Днями повідомили, що президент належить до десятка найбагатших людей Донбасу. Яким чином він заробив свої мільйони? Створив якийсь бізнес? Про це ніхто не чув. Зате дуже добре чули, як колишня державна резиденція "Межигір"я" після хитромудрих комбінацій перейшла в його власність. Президент здобув свої статки винятково за рахунок наближеності до владного корита. Подібним чином розбагатіла й величезна частина його команди. Можливо, вони й хотіли б щось змінити, але за своєю природою не здатні. Уміють керувати в один лише спосіб: тримати все під контролем. І якщо зараз спостерігаємо створення єдиної вертикалі влади, то недовго залишилося й до проголошення Партії регіонів єдиною керівною і спрямовуючою силою.

Обнадіює те, що в суспільстві визріли сили, яким ці радянські традиції не подобаються. Коли оприлюднили Податковий кодекс, малий і середній бізнес пригрозили масовими акціями протесту. Про це заявив і голова Донецького союзу підприємців малого й середнього бізнесу і підприємців Олександр Хряков. Якщо вже й землякиЯнуковича наважуються піднімати голос проти, то не все ще втрачено.

Зараз ви читаєте новину «Янукович почав нагадувати Брежнєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути