Ексклюзиви
пʼятниця, 22 квітня 2011 02:30

Янукович не навчився казати "ні" Москві

Коли рік тому президент підписав Харківські угоди, його рейтинг миттєво підскочив. У тих документах ішлося про подовження терміну перебування Чорноморського флоту аж до 2042-го, в обмін на що Росія зобов'язувалася зменшити ціну свого газу на 30%.

Частина людей заплющила очі на те, що зміст угод тримали в таємниці до останнього дня. Не зважили на те, що є неприпустимою справою змішувати політичну угоду про флот і господарський договір про газ. Певне, люди так стомилися від балачок президента Віктора Ющенка, що раптом побачили в його наступникові людину, здатну щось зробити. Тим більше, що завдяки Харківським угодам газ не подорожчає — Янукович пообіцяв.

Через рік соціологічна компанія "Ресерч енд Брендінґ Ґруп" з'ясувала, як українці оцінили ті угоди. Більшість — 51% — переконані, що підписане в Харкові поліпшило стосунки двох країн. Але 40% вважають угоди поступкою України. І всього двоє із сотні впевнені, що ми перемогли.

Можна припустити, що люди власною кишенею відчули "ефективність" Харківських угод. Торік ціна на газ зросла на 50%. Кажуть, цього року збільшиться на стільки ж. І плювати обивателю, що для гігантів хімічної та металургійної індустрії ціна таки знизилася. Президент казав, що населення не постраждає, а воно таки страждає. Порожняк гнав.

Дружба і любов із Росією, яку нам обіцяв Янукович, обернулася тиском Кремля. Прагненням перетворити нашу країну на виконавицю його волі нікуди не зникло. Президент поступився гуманітарною сферою, відмовився від ідеї вступу до Північноатлантичного альянсу і погодився не визнавати Голодомор геноцидом. Та Москві все мало. Треба їй, щоб Київ увійшов до Митного союзу й віддав контроль над економікою. А це ж власність "конкретних пацанів" з оточення президента. Розлучатися з нею вони не дуже бажають. Але сказати "ні" старшому братові, який ще рік тому обіцяв усілякі блага в обмін на дружбу, Янукович іще не навчився.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не навчився казати "ні" Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути