четвер, 31 січня 2008 17:55

Антинатовці лицемірять

Росія та українські проросійські сили з усіх сил борються з НАТО. При цьому на особистому рівні антинатовські політики і в Москві, і в Києві чудово розуміють: насправді справу краще мати із західним бізнесом, власні гроші зберігати — на Заході, дітей на навчання краще відправляти до "натовських" країн і самим, у разі чого, захисту ліпше просити там, а не у "братської" Росії.

Можна зрозуміти стару радянську еліту. Вона за часів СРСР називала НАТО "агресивним блоком" і виявляла послідовність у власних діях, жодним чином не пов"язуючи особисте життя з "ворожим" Заходом. Але чому нинішні борці з НАТО демонструють подвійні стандарти? Для себе одне, для країни та її громадян — інше.

Ті ж росіяни добре розуміють, що НАТО — не лише військовий блок. Це насамперед стандарти економіки, правової та особистої, навіть соціальної безпеки. Саме тому заможні та впливові росіяни, та й наші проросійськи налаштовані українці, прагнуть налагодити партнерські стосунки у країнах НАТО. Але як тільки вони починають висловлювати не особисту, а офіційну політичну позицію — НАТО перетворюється на "демона" часів холодної війни.

Для себе одне, для країни та її громадян — інше

Подвійна мораль Москви щодо євроатлантичної інтеграції України має в ній такий само подвійний ефект. Намагаючись стримати нас від вступу до Альянсу, Росія вдається до нових погроз на адресу України, тим самим сильніше підштовхуючи Київ в обійми НАТО. Наміри вжити "адекватних заходів", погрози переглянути базовий політичний договір та прозорі натяки на можливі претензії на Крим підсилюють євроатлантичні зусилля України. Адже українці — особливо молодше, позбавлене радянської ностальгії покоління — можуть зрештою зрозуміти: безпека — це там, де допомагають, а не там, де погрожують. Ще кілька хвиль обіцянок нових "адекватних заходів", й Україні не потрібно буде проводити власну інформаційну роз"яснювальну кампанію на користь вступу країни у євроатлантичний блок! Сама того не розуміючи, Росія вже її розпочала.

Антинатовська риторика заганяє "регіоналів" у статус маргінальної маловпливової партії. Як показує досвід політичних проектів, які будували свої ідеології винятково на антинатовській риториці, — Слон, Блок "Не так!", Блок Вітренко, "Руський блок" — швидко сходили на політичні манівці. Оскільки, по-перше, не могли запропонувати жодного конструктиву, а по-друге, мали виразну ідеологічну залежність від іншої держави. Отож демонструючи подвійну мораль, небожителі з Кремля перетворюють Януковича на нову Вітренко.

Зараз ви читаєте новину «Антинатовці лицемірять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути