четвер, 21 червня 2012 00:00

Американці пересідають на велосипеди

На мене наїхала приятелька Марджорі. У прямому розумінні — вона була на велосипеді. Помітила мене на перехресті й невдало загальмувала, через що маю синець на коліні. Марджорі придбала велосипед і почала активно ним користуватися, бо біля її дому на Шостій авеню проклали доріжку для велосипедистів.

У Нью-Йорку побільшало велосипедистів. Мова не про професіоналів у лайкрових шортах. Це й молодики в ділових костюмах, і дівчата в туфлях на підборах, і поважного вигляду пенсіонери.

— Люди не хочуть весь час сидіти за кермом чи в метро, — каже Марджорі. — Хочуть мати зручніший варіант.

Протягом 15 років Штати переживають бум велосипедистів. Із 2003-го американців, які добираються на роботу на двох колесах, побільшало на 43 відсотки. Кількість велосипедистів у Нью-Йорку, Бостоні, Сіетлі та Міннеаполісі зросла вдвічі за останні п'ять років.

Сьогодні "зелені" активісти Америки лобіюють запровадження велосипедних доріжок, щоб розвантажити шляхи, зменшити забруднення та підвищити безпеку руху. У травні цього року оголосили про 2-річний проект "Зелена доріжка", який передбачає збільшення протяжності велосипедних шляхів у шести містах: Чикаго, Вашингтоні, Мемфісі, Сан-Франциско, Остіні та Портленді. Інші міста країни придивлятимуться до їхнього досвіду. Мета "Зеленої доріжки" — зробити їзду на велосипеді таким же звичайним явищем, як прогулянка з собакою чи похід у супермаркет по продукти.

Попит створив новий сервіс. Тепер за наявності кредитки веломашину можна орендувати на спеціалізованих станціях техобслуговування. А залишити на станції в іншому місті. Це теж сприяє розвитку "зелених доріг" через усю країну.

Велосипедисти в Європі давно отримали такий же статус, як автомобілісти. Америка поки що вважає велосипедистів скоріше диваками, які не бояться машин. Але це не утопія — очікувати, що Сполучені Штати незабаром стануть лідером серед велосипедних країн. Американці — нація, що любить розважатися, і може багато чого досягнути, коли мова йде про веселощі й технічні досягнення. До того ж заохочення людей до велосипедного засобу пересування допоможе боротися з епідемією ожиріння, а з економічної точки зору може навіть знижувати ціни на бензин.

Зараз ви читаєте новину «Американці пересідають на велосипеди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути