пʼятниця, 22 червня 2018 07:30

Активи Газпрому заморозили у Великій Британії

Велика Британія заморозила активи російського Газпрому на своїй території. Наказ 18 червня видав Комерційний суд Лондона за клопотанням Нафтогазу.

Це необхідно для виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого. За ним російська компанія має виплатити українській стороні $2,6 млрд компенсації за двома судовими справами — про недопоставлені обсяги газу для транзиту й про постачання палива для України.

Газпром має надати Нафтогазу перелік своїх активів у Англії та Уельсі, вартість яких перевищує $50 тис., і мусить зберігати їх ціну незмінною.

Суд щодо конфіскації активів Газпрому відбудеться 6 липня.

У Газпромі заявляють, що рішення Лондонського суду суперечить вердикту апеляційного суду Швеції. Той 14 червня призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

18 червня Нафтогаз звернувся до апеляційного суду зі своїми поясненнями в цій справі. Звинуватив Газпром у зміні власності своїх дочірніх компаній для того, щоб уникнути конфіскації на користь української сторони.

— Нафтогаз не може примусово стягнути борги з Газпрому, доки триває апеляційний суд. Можна лише заморозити російські активи. Це Лондонський суд і зробив. Тепер Газпром не зможе їх продати, передати в чиюсь власність або управління, — пояснює експерт з енергетики Геннадій Рябцев, 46 років.

— Вирок Стокгольмського арбітражу остаточний і оскарженню не підлягає. Але росіяни подали апеляцію і стверджують, що його рішення нібито написане за участю "сторонніх людей". Мовляв, один з арбітрів писав його не власноруч. Але це ж не пострадянські судді. Будь-яка можливість впливу чи тиску на арбітраж виключена.

Увесь світ асоціює Газпром із керівництвом Російської Федерації. Будь-яке рішення не на їхню користь означатиме програш Кремля. Тому й не можуть змиритися з цим.

— У Росії чудово розуміють, що рішення Стокгольмського арбітражу доведеться виконувати, — говорить президент Центру глобалістики 54-річний Михайло Гончар.

— Газпром у своєму бюджеті на поточний рік навіть зарезервував суму, що має виплатити Нафтогазу. Росіяни лише намагаються відтягнути час. Наприкінці червня відбудуться щорічні збори акціонерів Газпрому. Через поразку в арбітражі до них назбиралося багато претензій. Під головою правління Олексієм Міллером захиталося крісло. Він намагається показати, як бореться. Газпром не раз програв подібні суди, але там суми були в сотнях мільйонів доларів. У цьому ж випадку — як ніколи велика. І заплатити треба українському Нафтогазу — це вдвічі болючіше. Але нікуди не дінуться, Газпром вимушений заплатити.

Зараз ви читаєте новину «Активи Газпрому заморозили у Великій Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути