Ексклюзиви
середа, 13 грудня 2006 15:28

Акти на землю хочуть скасувати

Враження таке, що розпаювання колишніх колгоспних земель не закінчиться ніколи. Досі понад 800 тис. із понад 6,8 млн власників паїв не оформили Державні акти на землю. Деякі селяни хоч й отримали пай, але досі не знають, де він. Хтось не знайшов 180–250 грн, тому не зміг оплатити оголошену на селі "безплатну приватизацію". Хтось досі не поспішає забрати документ, навіть якщо його виготовили безкоштовно, в рамках якогось іноземного проекту підтримки приватизації землі в Україні.

Ситуація з розподілом гектарів строката. Президент Віктор Ющенко недавно заявив, що є райони, де нерозпайованими залишається понад 50% земель. А у багатьох селах під Києвом уже давно відрапортували про 100-відсоткове розпаювання. Щоправда, ефект для сільгоспвиробництва що там, що там однаковий. Десь у глибинці багатьом за ці роки земля стала просто непотрібною, бо нема сил і спроможності дати їй раду. І якщо на неродючих ґрунтах Полісся десятки гектарів розпайованих сільгоспугідь заростають бур"янами і лише місцями вже беруться ліском, то неподалік столиці деінде паї на родючих чорноземах перетворюються на непролазні хащі. Бо поблизу Києва землею вигідніше торгувати, ніж щось на ній вирощувати. Мораторій на продаж сільгоспугідь не перепона. Пай можна було без проблем продати, подарувати тощо, приєднавши його до особистого селянського господарства.

Одне слово, суцільна плутанина

Розбазарювання сільгоспгектарів поблизу великих міст набуло таких обертів, що втрутився Мін"юст. Розіслав своїм регіональним управлінням листи з роз"ясненнями, що мораторій на відчуження земель сільгосппризначення поширюється й на ті ділянки, до яких громадяни приєднали паї. Тепер  правознавці дискутують про законність втручання Мін"юсту, а нотаріуси тим часом відповідні угоди посвідчувати не поспішають.

Одне слово, суцільна плутанина. Водночас у Верховній Раді  зареєстровано урядовий законопроект, яким взагалі пропонують скасувати Державні акти на землю. Їх хочуть замінити Свідоцтвом про державну реєстрацію.

Виникає багато запитань. Навіщо потрібно міняти держакт на свідоцтво? Скільки часу і коштів треба на таку заміну? Чи значить це, що тепер уже не варто оббивати пороги державних установ тим, хто досі не отримав акта, й зачекати, доки запровадять свідоцтво про держреєстрацію? Чи не призведуть новації до подальшого перерозподілу наділів на користь багатших і ближчих до влади?

Звісно, теперішня система землевпорядкування далека від досконалості. Але навряд чи конче треба міняти держакти на свідоцтва, ще більше спантеличуючи мільйони громадян.

Зараз ви читаєте новину «Акти на землю хочуть скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути