четвер, 10 квітня 2008 17:46

Ахметов вимагає від держави мільярд гривень

Мільярдер і народний депутат від Партії регіонів Рінат Ахметов втратив контроль над компанією "Дніпроенерго". Верховний суд скасував минулорічне рішення зборів її акціонерів, які зменшили частку держави в цьому підприємстві. Тоді "Донбаська паливно-енергетична компанія" Ахметова одержала 44,28% акцій. Таким чином було нібито покрито борги "Дніпроенерго" перед підприємством.

Верховний суд підтримав позов компанії "Бізнес-Інвест" іншого українського мільярдера Ігоря Коломойського.

— Борги "Дніпроенерго" становили мільярд гривень, тобто 200 мільйонів доларів. А скільки коштує "Дніпроенерго"? Не менше трьох мільярдів доларів, — каже Коломойський в одному з інтерв"ю. — Як вийшло, що для погашення 200 мільйонів треба віддати 44 відсотки акцій? Адже 44 відсотки від 3 мільярдів коштують мільярд 200 мільйонів. То куди подівся дорогою мільярд, кому він дістався? Тому, хто сьогодні володіє цими акціями.

Отже, один із лідерів Партії регіонів і найбагатший українець Рінат Ахметов зазнав перших після приходу до влади Юлії Тимошенко збитків. Про можливу реприватизацію заговорили одразу після дострокових виборів. Проти нового перерозподілу власності виступає Секретаріат президента. Подейкували, що саме з метою захисту капіталів донецького мільярдера секретарем Ради національної безпеки й оборони  призначили наближену до Ахметова Раїсу Богатирьову. Водночас Верховний суд, який ухвалив рішення по "Дніпроенерго", очолює колишній соратник Тимошенко Василь Онопенко.

Верховний суд очолює колишній соратник Тимошенко Василь Онопенко

Однак віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко, 42 роки, вважає, що в цьому разі не можна говорити про реприватизацію. Нинішній уряд нічого не зробив для повернення контролю держави над компанією. Адже до суду звертався не пов"язаний із Кабміном міноритарний акціонер — компанія "Бізнес-Інвест" на час подання позову володіла 0,00655% акцій "Дніпроенерго".

Аналітик агенції стратегічних рішень "Знак"  Олексій Панченко, 31 рік, зауважує, що випадки зміни власності не припинялися й за часів уряду Юрія Єханурова та Віктора Януковича. На думку експерта, процес триватиме — адже перерозподіл власності в країні ще не завершений.

Рінат Ахметов зауважує, що виконає рішення суду. Але держава має повернути йому мільярд гривень. Бо саме таку суму було вкладено в "Дніпроенерго" для його оздоровлення.

— Ми вкладали гроші, щоб підприємство розрахувалося з кредиторами. Якими була, у тому числі, й держава. Відповідно, вона і повинна їх повернути. Інакше це шарлатанство: оздоровили підприємство, вилікували його, а в нас фактично його відібрали, — каже Ахметов.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов вимагає від держави мільярд гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути