пʼятниця, 11 серпня 2017 14:46

Які наслідки можуть мати орфографічні помилки

Які наслідки можуть мати орфографічні помилки
Орфографічні помилки можуть зіпсувати життя. Фото: Websmart

Орфографічні помилки можуть мати погані наслідки. Співрозмовник вважатиме вас менш розумним. Також вони створюють плутанину, ускладнюють розуміння тексту. Через них можна втратити робоче місце.

Перевірка орфографії в електронних пристроях може створити проблеми, повідомляє ВВС.

"Перевірка орфографії часто виправляє слова не на ті, які ми збиралися написати. І якщо текст не вичитати, ця помилка так і залишиться непоміченою", - каже Енн Трубек, експерт із новітніх письмових технологій та засновниця видавництва Belt Publishing у штаті Огайо.

Технології вчать не звертати уваги на правопис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наймилозвучніші українські слова: фотопідбірка

"Якщо подивитися на розвиток технологій для письма - від гусячого пера до перової та кулькової ручок, а потім клавіатури - стає зрозуміло, що його метою було пришвидшити процес письма, зробити так, щоби написані слова не відставали від думок у вашій голові. І Siri робить це найкраще", - вважає Трубек.

"У заяві прес-служби Білого дому нещодавно пролунав заклик до "персика" (peach) на Близькому Сході, замість "миру" (peace)", - наводить приклад Саймон Горобін, професор англійської мови та літератури в Оксфордському університеті.

"Короткочасні дописи в інтернеті здаються досить ефемерними, щоби звертати увагу на помилки, але насправді вони залишаються там назавжди, і роками пізніше люди все ще можуть прочитати їх", - попереджає він.

39% американців оцінюють придатність кандидатів на робоче місце за грамотністю їхніх повідомлень.

"Мало що може так підірвати довіру клієнтів та змусити вас виглядати невігласом, як орфографічні помилки, зокрема використання апострофу", - вважає відзначає Рослін Петелін, доцент з Університету Квінсленда в Австралії.

У деяких випадках використання неформальної мови є виправданим.

"Якщо ви напишете електронного листа 21-річному віце-президенту пишномовним стилем: "Вельмишановний пане Джонс", це буде виглядати дивно", - пояснює Трубек.

Дехто в повідомленнях пише про те. що відправляє на ходу і вибачається за помилки. Це може бути виправдано в соцмережах, та так не слід робити у електронних листах.

"Електронні листи є десь посередині між офіційним та неофіційним спілкуванням", - каже професор Горобін.

"Не забувайте про загальноприйнятні норми спілкування і стежте за правописом. Інакше люди почнуть звертати увагу, хочете ви цього чи ні. Нехай вас краще вважають трохи педантом, ніж ваша орфографічна недбалість викличе обурення", - підсумовує він.

"Суржик - це правила утворення безладу", - писав філолог Майкл Флаєр. Продовжуємо знайомити вас з особливими українськими словами, які замінять надокучливий суржик у щоденному спілкуванні. Здивуйте рідних своєю багатою мовою!

Зараз ви читаєте новину «Які наслідки можуть мати орфографічні помилки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути