Український мовознавець та експерт з правопису Олександр Авраменко розповів, яких помилок найчастіше припускаються українці у назвах їжі та напоїв.
На каналі 1+1 зробили добірку найактуальніших та найцікавіших випадків порушення слововживання.
Яблучний чи яблуневий сік
Правильно яблучний сік, яблучний сироп, яблучний квас, якщо йдеться про плід.
Неправильно яблуневий, якщо стосується дерева яблуні. Тому яблуневий цвіт, яблуневі гілки.
Еспресо чи еспрессо
Ристрето, капучино, еспресо – ці слова пишемо без подвоєння літер.
Цікаво,що апарат для розмелювання кави називають "кавомолкою" або "кавомлинком".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки обурились через помилки в дитячих книжках
Лате чи лате
У цьому слові наголос падає на перший склад – лате.
Творог чи сир
Неправильно: творог.
Правильно: вареники з сиром, сирний пиріг. Харчовий продукт у вигляді твердої маси також називають сиром або ж твердим сиром.
Чи можна вживати слово "молочка"?
Неправильно молочка.
Правильно молочні продукти. Також в українській мові є давнє гарне слово "набІл".
Неправильно: яйце всмятку.
Правильно: рідке або некруте яйце.
Топ-10 найпопулярніших суржикових слів склав You-Tube канал "Англійська&Румунська по-простому".
Коментарі