четвер, 01 жовтня 2020 23:46

Що робити, коли дитина залежна від смартфона

Що робити, коли дитина залежна від смартфона
Краща заміна комп'ютера – мама, тато, бабуся, няня та інші люди з близького оточення, які здатні проявити щодо дитини емпатію і з якими цікаво. Фото:pixabay

Батьків має насторожувати залежність дитини від смартфона.

Водночас гаджет не має бути повністю забороненим, розповіла дитяча психологиня Ольга Колесник, передає Elle.

За її словами, це не стосується ігор, де присутні насильство та жорстокість, що може бути небезпечним для психіки малюків. Адже дитина не може відрізнити віртуальний світ від реального, тому є ймовірність, що почне копіювати таку поведінку в житті. Також вона не рекомендувала використовувати смартфони як заохочення. Наприклад: "Ось з'їси кашу – отримаєш iPad". Або забороняти їх як покарання. Головне в контакті дитини з комп'ютером – міра. Для дітей до 7 років – не більше 20 хвилин двічі на день, а потім їх потрібно хитро чимось відвернути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли алгоритм дій батьків, коли дитина прогуляла школу

"Фрази "У тебе є пів години" або "Через 20 хвилин вимикаємо комп'ютер" будуть зрозумілі тільки дітям старшого віку. Малюкам краще запропонувати альтернативне заняття. Наприклад, прогулянку на дитячому майданчику", – розповіла психологиня Ольга Колесник.

За її словами, краща заміна комп'ютера – мама, тато, бабуся, няня та інші люди з близького оточення, які здатні проявити щодо дитини емпатію і з якими цікаво. Якщо комп'ютерні ігри правильні, то можуть сприяти інтелектуальному розвитку. Наприклад, удосконалювати когнітивні навички. Проте емоційно ми розвиваємося тільки в процесі живого спілкування, адже ще не з'явився робот, який дарує любов. Більшість вчених вважають, що смартфони, якщо спілкуватися з ними розумно, швидше корисні, ніж шкідливі. Інтерактивні ігри та навчальні програми допомагають розвинути швидке, дробове, креативне мислення – без якого в сучасному світі нікуди.

Залежність від смартфонів – це хвороба кожної другої людини у світі. Проте особливо страшно стає, коли справа стосується дітей. В лондонській клініці Capio Nightingale Hospital вже 6 років працює реабілітаційний центр для підлітків, які страждають залежністю від смартфонів, з'явилася маленька пацієнтка. У лікарняній палаті опинилася 4-річна дівчинка, яка відмовляється розлучатися з планшетом. Виявилося, що рік тому батьки подарували його доньці, аби "нейтралізувати" надто активну дитину. Курс реабілітації займе 28 днів та коштуватиме родині 25 тисяч доларів. За словами лікаря Річарда Грехама, ситуація не така вже й рідкісна. Число маленьких пацієнтів, які страждають від смартфонів росте з кожним днем.

Діти набагато вразливіші до стресу і смутку, ніж дорослі, тому їм також важко впоратись з тривогою. Батькам важливо вміти підтримати малят та допомогти зрозуміти ситуацію, яка викликала переживання. Щоб зменшити тривожність дітей варто дотримуватись всього чотирьох кроків.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, коли дитина залежна від смартфона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути