субота, 19 вересня 2020 23:46

Розповіли алгоритм дій батьків, коли дитина прогуляла школу

Розповіли алгоритм дій батьків, коли дитина прогуляла школу
Психолог пояснює, що часом у дітей знижується успішність і виникає бажання пропустити уроки через те, що в сім'ї не все гаразд. Фото: pixabay

Коли батьки дізнаються, що дитина прогулює уроки, то їх це турбує.

Як вплинути на прогульника, розповіла Наталія Борисова – психолог реаліті "Від пацанки до панянки", передає Новий канал.

За її словами, для початку треба поставити себе на місце дитини, спробувати зрозуміти, з якої причини це відбувається, ставити їй питання. Якщо дитина прогулює школу через те, що його там цькує, то це природно, працює інстинкт самозбереження. Якщо ж це своєрідний протест – поговоріть з нащадком, дізнайтеся, проти чого він висловлює його саме в такій формі. Спробуйте пояснити, що це не розв'язання проблеми, а якщо він хоче домогтися позитивного результату, то є інші, більш ефективні способи вираження своєї думки. Якщо дитина втомилася і не витримує навантаження, поясніть, що можна просто відпроситися зі школи на кілька днів і відпочити. І батьки в цьому допоможуть. А коли відновить сили – відпрацювати пропущені заняття, надолужити згаяне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школа починається: як мотивувати дитину відвідувати уроки

Психолог пояснює, що часом у дітей знижується успішність і виникає бажання пропустити уроки через те, що в сім'ї не все гаразд. Уникайте "розбірок" у присутності дитини, постарайтеся налагодити стосунки між собою і будьте більш уважні до нього. Коли батьки переглядають свою поведінку, в більшості випадків підвищується і успішність дітей.

Якщо дитина прогулює через банальну лінь, при чому, робить це систематично, необхідно описати йому наступну ситуацію: "Уяви, що твоїм батькам лінь ходити на роботу. Вони звільняються, лежать на дивані і відпочивають. Або гуляють. А якщо немає роботи, то і гроші брати нізвідки. Ти приходиш до них і просиш щось, але вони не можуть дати тобі нічого, оскільки їм ліньки заробляти собі на життя". Також можна відзначити, що якщо його залишать на другий рік через постійні прогули, він в очах однолітків буде виглядати лузером. А це, висловлюючись сучасною мовою, "взагалі не круто".

Укладіть з вашим прогульником "партнерський договір". Він виконує ваші умови по навчанню у школі (і це буде його "робота"), а ви заохочуєте дитину. Чи не виконує – не буде ніяких "булочок", бонусів та інших приємних речей. У будь-якому випадку, яка б не була причина прогулів, батьки повинні проявити розуміння і не карати свого школяра занадто суворо. Не забуваємо, що це ще дитина, у якого не повністю зміцніла нервова система. Тут важливо стати йому другом, а не наглядачем. Якщо ви замість криків і застосування сили уважно вислухаєте його, поясніть, у чому він неправий, то ймовірність, що дитина вас послухає і перестане потайки від вас прогулювати заняття, буде в рази вище.

З початком навчального року у час пандемії коронавірусу чимало дітей і їхні батьки відчули стрес. Існують кілька порад, які допоможуть сім'ям почуватися краще в нових умовах.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли алгоритм дій батьків, коли дитина прогуляла школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути