середа, 31 березня 2021 13:15

Що робити батькам, якщо дитина боїться тварин

Що робити батькам, якщо дитина боїться тварин
Іноді, щоб побороти страх, дитина має із ним зустрітися. Фото: pixabay

Діти можуть боятися тварин з різних причин.

Такі випадки в межах норми, але батьки повинні знайти першоджерело страху і допомогти дитині розв'язати проблему, пише Child develop.

Діти бувають несвідомими у певному віці, тому це є однією з причин такого страху. Також може бути серйозніша фобія. Її можна помітити, коли дитина на прогулянці бачить собаку і при цьому напружується, стискаючи батьківську руку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити дітей відповідальнішими

Утім, панікувати раніше часу не варто. Може бути й таке, що дитина не любить тварин. Тоді батьки плутають звичайну байдужість зі страхом. Це також нормально, якщо не впливає на її характер та повсякденне життя.

Можна поговорити з дітьми на цю тему, особливо, якщо страх не зникає. Коли він виник через переляк, то розмова - це хороший початок для розв'язання проблеми. Варто допомогти дитині та вказати на різницю між одиничною ситуацією та загальними правилами. Так вона відрізнятиме звичайні страхи та реальність.

Іноді, щоб побороти страх, дитина має з ним зустрітися. Батьки мають навчити та пояснити, як поводитись з тваринами, доглядати, гратися. Показати їх так, щоб це було в позитивному напрямку. Це допоможе малюку усвідомити його справжні почуття до тварин. Також вона зрозуміє, що в собаки, чи кішки є власний характер, манера поведінки, що робить її схожою на людину. Цілком викорінити такий страх у дитини важко, але полегшити певними діями можна.

Буває, що страхи не зникають зовсім. У таких випадках не слід дитину примушувати щось робити, щоб змінити це. Адже в багатьох дорослих теж є страхи, раціональні та ірраціональні, їх треба приймати та долати поступово.

На формування психічного і фізичного розвитку дитини впливає рання взаємодія між ними та батьками. Завдяки іграм батька з малюками в них покращується здатність контролювати емоції та поведінку в майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Що робити батькам, якщо дитина боїться тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути