неділя, 28 березня 2021 18:13

Як зробити дітей відповідальнішими

Як зробити дітей відповідальнішими
Батьки повинні показати, що бути самостійним - класно і весело Фото: needpix

Передача відповідальності дитині має відбуватися грандіозно, так, щоб її надихнути. Батьки повинні показати, що бути самостійним - класно і весело.

Психолог центру дитячого і сімейного розвитку "Атма" Олександр Негода розповів, як батькам допомогти дитині освоїти нові види діяльності і стати більш відповідальною.

Замість керівних вказівок спілкуйтеся на рівних. Щоб дитина відчувала, що її не примушують це робити. Бо якщо є примус, то природня реакція - небажання це робити. Можна сказати: "Звертайся, якщо тобі потрібна допомога". Якщо бачите, що у дитини не одразу виходить, скажіть: "Не завжди з першого разу все вдається. Класно, що ти стараєшся. Ти молодець". Слова підтримки допоможуть дитині.

Показуйте власний приклад. Попрацюйте самі над тим, що вимагаєте від дитини: застеляйте ліжко, робіть зарядку, прибирайте, а потім до свого чада про обов'язки говоріть.

Зовнішні засоби допомоги. Використовуйте різні картинки, нагадування: план дня, послідовність справ перед походом до школи. Дитина сприйматиме це як цікаву гру. Можна нараховувати певну кількість балів. І потім їх обмінювати на заохочувальні розважальні заходи - похід в кіно, на природу з наметами, перегляд мультфільмів, літній табір. Потрібно поспостерігати, що буде особливо цікаво дитині. Це дасть поштовх. Зробить дитину зацікавленою в тому, щоб отримувати нові обов'язки. У такий спосіб вона стає дорослішою.

Допоміжні стимули, якщо треба робити неприємні справи. Наприклад, полоскати горло, а дитині це не подобається. Можна застосовувати техніку "Лічба": порахую до 3-х, а ти будеш цей проміжок часу полоскати. І так три спроби. "Пісочний годинник": якщо дитина дуже довго одягається, і ви нервуєтеся, можна ставити пісочний годинник, щоб це було своєрідною грою. "Концентрація на винагороді": коли ідемо до стоматолога, знаємо, що там буде боляче і треба потерпіти. Але дитина знає, що потім буде винагорода. Прийом "Навчи мене. Покажи як": вдаєте, що забули, як правильно щось робити і просите дитину виступити в ролі експерта.

Задавайте питання по суті проблеми. Якщо дитина з чимсь не справляється і починає плакати, треба вміти поставити правильне питання. Запитайте: "Що можна зробити в даній ситуації, як можна вийти із нею? Який метод допоможе? З чого варто починати?". Дитина починає мислити. Це теж аспект дорослішання і усвідомлення, що можна самостійно знайти вихід і не обов'язково для цього потрібна допомога дорослих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому діти несамостійні: психолог назвав 10 причин

Дозволяти вчитися на власних помилках. Якщо передаєте відповідальність дитині поливати квіти, повинні бути готовими до того, що вони засохнуть. З першого разу не завжди все виходить. Діти будуть вчитися, помилятися, і, як і дорослі, здобувати новий досвід. Для старших дітей важливо підключати внутрішню мотивацію - що мені дає ця відповідальність? Має бути схема. Дорослішим дітям варто говорити, що круто бути відповідальним.

У 3 - 5 років дітей слід привчати самостійно застеляти ліжко, з 9 - ходити до магазину, а після 12 - поратися на кухні. Психолог центру дитячого і сімейного розвитку "Атма" Олександр Негода розповів про те, до чого треба привчати дітей у певному віці.

Зараз ви читаєте новину «Як зробити дітей відповідальнішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути