середа, 21 липня 2021 15:03

Сім'я наважилася на другу дитину: як уберегти довіру першої

Сім'я наважилася на другу дитину: як уберегти довіру першої
Деякі фрази до старшої дитини у родині треба забути. Фото: pixabay

Коли в родині народжується друга дитина, батьки часто можуть перекладати на первістка багато завдань, чи зриватися на ньому. Це призводить до депресії в дитини.

Є фрази, які не можна казати дітям у таких ситуаціях, щоб не образити їхні почуття, пише Мой ребенок.

"Не заважай, я зайнятий" - це перший вислів, про який треба забути. Дитина відчуває, що через молодшого брата чи сестру стала тягарем у родині. Тоді може почати в усьому звинувачувати себе й не розумітиме, що мама втомилася.

"Ти відповідальний за молодшого, тому що старший". Насправді за обох дітей відповідають лише батьки. Якщо казати таке дитині, то батьки позбавляють її дитинства.

"Не роби дурниць, краще посидь із братом (сестрою). Будь прикладом". Воюючи за увагу батьків, у дітей може бути заниженою самооцінка й образа на молодших за те, що їх люблять більше.

"Я взагалі не хотіла народжувати ще одну дитину". Цю фразу не можна говорити жодній дитині в будь-якому віці. Батьки глибоко ранять дітей, даючи зрозуміти, що вони можуть бути зайвими або заважають повноцінному життю інших членів родини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як батькам допомогти дитині обрати професію

"Ти ж хотів братика (сестричку)". Насправді ж це стосується лише батьків, бо діти часто не усвідомлюють, чого просять. Для них поява брата чи сестри схожа на гру.

Для психіки дитини важливо, щоб батьки зопалу не сказали фрази, які її образять чи травмують. Усі образливі слова треба вилучити. Про матюки щодо дитини також необхідно забути. Інакше дитина братиме приклад і повторюватиме їх.Фраза "ти зруйнував моє життя" неприпустима, бо саме батьки ухвалили рішення, народжувати чи ні. І дитина - їхня відповідальність.



Зараз ви читаєте новину «Сім'я наважилася на другу дитину: як уберегти довіру першої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути