четвер, 26 листопада 2020 23:46

Як говорити з дітьми про дискримінацію і расизм

Як говорити з дітьми про дискримінацію і расизм
Дослідження показують, що малеча вже від 3 місяців може розпізнавати расові відмінності. Фото: pixabay

Батькам важливо вміти пояснити дитині тему дискримінації та расизму, оскільки сьогодні вона гостро постає у суспільстві.

Як дорослим зробити це просто та доступно радить видання HuffPost.

Перш за все, перед тим як почати говорити з дитиною, батькам необхідно самим переконатися, що вони розуміють поняття дискримінації та привілеїв. Тому важливо розібратися, як це працює в суспільстві. Дорослим потрібно звикнути до змісту цієї розмови, щоб не відчувати дискомфорту, розповідаючи про різні раси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розповіли, як правильно похвалити дитину

Дослідження показують, що малеча вже від 3 місяців може розпізнавати расові відмінності. Саме тому такі розмови можна починати з дитинства. Важливо прищепити дитині позитивне ставлення. Для цього варто демонструвати дітям іграшки та книги, які сприятимуть різноманіттю. Якщо батьки не говоритимуть про расові відмінності та расизм, діти, швидше за все, сприйматимуть упереджені уявлення з боку однолітків та суспільства в цілому.

Складні речі треба пояснювати просто і доступно. Маленькі діти можуть ще не знати слів "привілей" або "расизм", але вони можуть зрозуміти концепцію справедливості й несправедливості. Є доволі багато можливостей пояснити ці поняття з раннього віку. До 3 років дитина вже починає усвідомлювати суспільні відмінності, наприклад, за кольором шкіри та іншими расовими характеристиками. Якщо дитина якимось чином починає проявляти своє негативне ставлення, потрібно пояснити, що це несправедливе поводження з її боку. При цьому терміни, які вживають батьки, мають бути відповідними до віку, аби допомогти зрозуміти упередженість.

Результат слід закріпити дією. Вивчення теми дискримінації чи расової нерівності не повинне залишатися тільки розмовою. Батьки повинні моделювати антирасистську поведінку у повсякденному житті. Експерти рекомендують поговорити з дітьми про те, як вони будуть діяти при різних сценаріях. Наприклад, що скажуть, якщо почують, що член сім'ї говорить щось расистське. Або чи зроблять зауваження своєму другу, який негативно висловлюється про права іншої людини.

Для пояснення батьки можуть використовувати книги, документальні фільми, новини, відео на YouTube, акаунти в соціальних мережах.

Не переймайтеся тим, що можете відчувати себе незручно, чи скажете щось не так. Якщо ви будете чекати ідеального моменту, то ніколи не почнете про це говорити. Мовчання може створити порожнечу в розумінні дитини, яку заповнить хтось інший.

В багатьох сімей погіршився економічний стан через пандемію коронавірусу. Існують способи, які допоможуть пояснити дитині складнощі ситуації та чому батьки не можуть дозволити зараз придбати ще одну іграшку, розповіла дитячий психолог Катріна Ліндсі



Зараз ви читаєте новину «Як говорити з дітьми про дискримінацію і расизм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути