понеділок, 26 вересня 2011 06:00

Зросла ціна на поросят

На ринках області зросла ціна на молодняк свиней. На початку літа пару можна було взяти за 400–500 грн. Тепер просять 600–700 грн залежно від ваги.

О 7.00 на базарі в Кам'янці стоять три легковики з причепами. У кожному по 8–10 тварин.

— Один уже й спродався, тільки відгорнув ряднину з прицепа, так зразу й позабирали, — каже 39-річний Володимир Оношко. Торгує з багажника старого "москвича". Продає місячних поросят, по 7 кг кожне. Кришка багажника прикрита, відчиняє тільки, коли просять подивитися. На вулиці +3°С. — Усе, одна свинка осталася. Тих двох завезу людям на дом.

Найбільше заглядають у причіп жителя села Радиванівка Юрія Вовченка.

— Ти шо їх покупав перед базаром, шо такі чисті? — питає огрядна жінка з білими мішками під пахвою. — Аж блищать проти сонця. Давайте пару свинок у мішки.

Базарники розповідають, що зріс попит на поросят.

— Рік тому вдвічі гірше брали, усі відмовлялися держать, бо по 12 гривень за кілограм  у живій вазі перекупники скупляли. А для себе тоже було невигідно годувать, бо кіло сала до десятки впало. Легше було купить. Цієї осені навпаки. Городина вродила, а кілограм сала вже по 30 рублів. То попит і зріс. Хоча, думаю, навряд буде, як п'ять років тому. Тоді по 20 машин на базарі свиньми торгували, зараз три-п'ять везуть.

До 8.00 усіх свиней на ринку розпродують.

45-річний Сергій Веренчук із села Острівець Уманського району кілька днів тому здав перекупникам кабана по 16,5 грн/кг.

— Це трішки менше, ніж мені хотілося. Але все одно не на збиток, як було минулого року. Цьогоріч вродила гарно картопля, ячмінь і буряки. То можна купляти малих. Але якщо годувати на продаж, то особливо не розженешся. Тонна пшениці коштує 1500–1600 гривень. Одній свині треба згодувати мінімум 800 кілограмів. Вигідно тільки тоді, якщо на пай получити багато зерна.

— Зараз дзвонять аж із Чернігівської області, пропонують за кілограм живої ваги 19 гривень 50 копійок, — запевняє 61-річний Василь Баранюк, керівник сільгосптовариства "Папужинське" із Тальнівського району. — Щодня селом їздять по п'ять-шість машин перекупників. Дають по 18 гривень. Шукають свині, а їх ніде нема. Зараз доходить до того, що забирають 70–80 кілограмових підсвинків. А раніше на 160-кілограмову свиню криво дивилися. На тальнівському базарі — дефіцит м'яса. Найближчим часом падіння цін на свинину не очікую. Кажуть, що держава перекрила експортні канали й тепер свиней із Польщі завозять менше. Якщо так буде надалі, то навіть високий урожай не зіб'є ціну.

Зараз ви читаєте новину «Зросла ціна на поросят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути