четвер, 16 вересня 2010 17:50

Учні здають по 35 кілограмів картоплі

Автор: фото:Віталій ІВАНЧЕНКО
  Помічниця кухаря Кам’янської школи №2 Юлія Костенко принесла до  складу  відро картоплі. Бульби висипає в засіки у погребі,  цибулю — в  сітки
Помічниця кухаря Кам’янської школи №2 Юлія Костенко принесла до складу відро картоплі. Бульби висипає в засіки у погребі, цибулю — в сітки

"Минулого року здавали по 20 кіло картоплі, цього просять по 35", — скаржиться 28-річна Наталія Чернега. Її донька Валентина навчається у третьому класі кам"янської школи N2.

Мати принесла до шкільної їдальні два пакети бульби. На дверях — список батьків. Біля прізвищ тих, хто вже здав овочі, — галочки.

— Дитина сказала ввечері, що треба в школу, як і минулого року, здать овочі. Тепер доведеться ще донести 15 кілограмів картоплі. 35 кілограмів по 4,5, виходить півтори сотні, — розмірковує Наталія. — Ну, треба, то треба. Гаряченького дитина вдень поїсти має. Валя каже, що завжди борщ у школі до останньої ложки виїдає. Не зрозуміло тільки, чого збільшили кількість. Хіба діти стали більше їсти?

Також батьків молодших школярів просять приносити капусту, моркву, цибулю.

— Здам тільки картоплю, — говорить Наталія Чернега. — Капуста на городі не вродила, морква згоріла, цибуля дрібна.

— Разом з оздоровчим майданчиком діти обідають у школі 10 місяців на рік, — розповідає начальник відділу освіти Кам"янського району Юрій Таран, 53 роки. — За кожного учня батьки мають принести до школи 35 кілограмів картоплі. Дехто каже, що багато. Але в день це 150 грамів, така норма. Більше здають, ніж у минулі роки, бо тоді перекривали допомогою сільгосппідприємств.

За кожну дитину треба принести чотири кілограми буряків і п"ять — капусти

У школах району для молодших школярів обіди безкоштовні, не рахуючи зданої картоплі. Для старших дітей обід коштує 4 грн. Вони городини не здають.

— За законом, усіх учнів початкових класів мають годувати безплатно, — говорить 43-річна Лариса Максюта з обласного управління освіти. — В районах із бюджету на обід одного учня молодшої ланки виділяють 4,3 гривні. Цього недостатньо. Тим більше, зараз значно здорожчали продукти. Тому практично в усіх районах області збирають овочі. Управління освіти просять допомоги у підприємств, бізнесменів.

Освітяни запевняють: здавати овочі чи ні — справа добровільна.

— У селах Легедзине, Лісове місцеві господарства повністю беруть на себе харчування дітей, — говорить 53-річна Тетяна Михайлова, заступник начальника Тальнівського райвідділу освіти. — В окремих школах обіди коштують лише гривню.

У селі Лащова цього ж району школа заготовляє городину на власній присадибній ділянці.

— Лише в дитсадки батьки здають овочі, — розказує Інна Верба, технолог із харчування Шполянського райвідділу освіти. — За кожну дитину треба принести на рік 35 кілограмів картоплі, 4 — буряків, 6 — цибулі і 5 — капусти.

Обіди в школах Шполи коштують 3,5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Учні здають по 35 кілограмів картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути