Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2012 06:00

Одяг і взуття можна перевірити на міцність

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Начальник випробувальної лабораторії продукції легкої промисловості підприємства ”Черкаський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації” Наталія Завалько (ліворуч) і випробувач Олена Юрченко перевіряють на міцність дитячі кросівки
Начальник випробувальної лабораторії продукції легкої промисловості підприємства ”Черкаський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації” Наталія Завалько (ліворуч) і випробувач Олена Юрченко перевіряють на міцність дитячі кросівки

Із березня на держпідприємстві "Черкаський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації" можна перевірити на міцність одяг і взуття.

На "розривній" машині випробувач 40-річна Олена Юрченко прилаштовує в затискачі китайський дитячий кросівок 35-го розміру.

— Кросівок перевіряємо на гнучкість носової частини, настільки він безпечний. — Олена Миколаївна включає машину, передня частина кросівка піднімається на 25 градусів, нижня залишається на місці. — На шкалі "зусилля" бачимо показники. Для дитячого взуття такого розміру норма становить не більше 80 кілограмів. Так само вигинаємо, перевіряємо жорсткість задника. А тоді кросівок починаємо руйнувати. Відриваємо підошву, розриваємо шви.

Олена Юрченко переходить до іншої машини, на якій прилаштовує чорні черевики 40-го розміру.

— Тут перевіряємо наскільки підносок або задник захищає стопу. В носковій частині прикладаємо в окрему точку зусилля. Для дорослих вантаж 8 кілограмів. Опускаємо кульковий сегмент із такою вагою, — Олена Юрченко звільняє взуття з-під навантаження і чекає 3 хв. — Якщо носок набуде початкової форми, то використаний якісний матеріал.

Найбільше проблем з взуттям з Китаю. Деякі виробники використовують шкідливі синтетичні матеріали. А якщо матеріал добротний, то барвники шкідливі для здоров'я.

— Серед українських виробників багато взуття і верхнього одягу виготовляється в "підвалах". У нас такі є в Черкасах і Умані. Проте одні знають, що на якість матеріали можна в нас перевірити, але не хочуть на це витрачатися. В результаті страждає споживач. Вартість перевірки взуття, залежно від виду, становить від 400 до 800 гривень. Для торгової фірми це не кошти, але буде впевненість у якості товару, — каже директор 59-річний Віктор Білоусов.

На міцність тканину перевіряють на англійському електронному приладі "Мартиндаль". Він замінює п'ять старих машин. Має вигляд напільних ваг.

— Для стирання тканин застосовуємо різні навантаження, — розповідає начальник випробувальної лабораторії продукції легкої промисловості  68-річна Наталія Завалько. Зразки грубої тканини для спецодягу тремо "наждачкою", побутову — сукном. Витираємо до дірки. Наприклад, носок і п'ятка мають витримати не менше як 200 витирань. Спеціальні рукавиці протираємо не менше 500 разів. У лабораторії перевіряємо тканину на "катишки", визначаємо повітропроникність, осипання ниток.

Зараз ви читаєте новину «Одяг і взуття можна перевірити на міцність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути