Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2010 21:07

"Лексуси" викрадають на замовлення

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

100 автомобілів, мотоциклів і тракторів поцупили протягом минулого року на Черкащині. Найбільшим попитом серед автокрадіїв користувалися ВАЗи. Із дорогих автомобілів — "тойоти" та "лексуси".

— Дорогі автомобілі, як правило, крадуть професіонали під замовлення, — розповідає  Володимир Ліщенко з обласного ДАІ. — Вони кілька днів слідкують за автомобілем, спеціальним сканером ловлять частоти і потім відключають сигналізацію. На авто одразу ж перебивають номери. Вивозять за межі області або й країни, щоб продати. Дешевші автомобілі відкривають за допомогою викрутки, розбирають на запчастини і продають, тому їх важко розшукати.

Автомобілі також викрадають п"яні, щоб покататися.

— У Золотоноші чоловік їхав по дитину в садок, зупинився в центрі, щоб купити цигарок, — пригадує Ліщенко. — Вибіг із машини, мотор не заглушив. У цей час повз стоянку йшов нетверезий чоловік. Побачив машину і вирішив покататися. Проте проїхав недалеко —  метрів за 300 на перехресті врізався у "волгу" з причепом, яка везла хліб. Отак покатався, довелося відповідати за викрадення і ремонт обох машин.

Дешевші автомобілі розбирають на запчастини. Їх важко розшукати

Найчастіше автівки цупили вночі — 46 випадків. Із місць, які не охороняються —  дворів, вулиць, ринків, зі стихійних стоянок, у неосвітлених місцях.

— Але бувають і винятки. Наприклад, біля супермаркету "Фуршет" є стоянка, через яку за день проходять сотні машин. Там людне місце, всюди камери, але навіть звідти зникли кілька машин.

Минулого року викрали 23 ВАЗи, дев"ять — "ланосів" і "сенсів", по п"ять — "москвичів" і "газелей", по три — "тойоти" і "лексуси", по два — "мітцубісі", "шевроле", "мерседеси", БМВ.

Злочинців часто провокують водії, залишаючи в автомобілях відкриті вікна чи несправні замки. Найбільше не щастить власникам машин без засобів захисту. У міліції радять обладнати авто хоча б найпростішими з них.

— Недосвідченого крадія вигляд мигаючого маячка може позбавити бажання викрасти машину. Можна купити навіть не сигналізацію, а лише лампочку — це теж відлякує злочинців. Також радимо замикати кермо або ставити мульти-лок, — каже Ліщенко. — На ніч найкраще ставити автомобілі на платні стоянки. Якщо ж такої можливості немає — в освітлених місцях та в зоні вашої видимості — наприклад, під вікном.

"Порадили звернутися до одного кримінального авторитета"

— Були часи, коли в Тальному викрадали до 180 автомобілів за рік, — каже місцевий житель Сергій Мусійчук. — Усі крадіжки прикривала міліція.

Мусійчук пригнав з Угорщини два авто ВАЗ 2109. Одну машину для батька, іншу — для себе. За півроку їх украли.

— О п"ятій ранку їх вивели просто з двору. Потім за кілька днів у міліції мені порадили звернутися до одного кримінального авторитета. Він затребував викуп. Грошей у мене не було. Сказав: беріть одну машину собі, а іншу віддайте мені. Так і зробили.

У тальнівця Олександра Козяра з двору викрали "опель". Через знайомих вийшов на викрадачів. Ті сказали заплатити $4 тис.

— Друзі позичили мені гроші. Потім декілька років відробляв. У міліцію не звертався, бо вони й кришували злодіїв. Знаючі люди казали мені, що за цим стояли серйозні фігури.

Юрій СТРИГУН

Зараз ви читаєте новину «"Лексуси" викрадають на замовлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути