пʼятниця, 13 серпня 2010 12:58

Іван Анзійчук засіяв кавунами два гектари

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Ольга Свинаренко торгує херсонськими кавунами на Центральному ринку Черкас. Найбільші ягоди розрізає навпіл. Каже, що так купують краще, бо легші й одразу видно, чи спіла м’якоть
Ольга Свинаренко торгує херсонськими кавунами на Центральному ринку Черкас. Найбільші ягоди розрізає навпіл. Каже, що так купують краще, бо легші й одразу видно, чи спіла м’якоть

Поблизу входу до Центрального ринку в Черкасах лежать гори кавунів. Везуть їх до обласного центру переважно із Херсонської, Миколаївської та Кіровоградської областей.

На одній із куп картонка з ціною 1,2 грн. Вишикувалася черга, бо в інших місцях дорожче.

— Хазяїн позавчора скинув ціну на 40 копійок, почали зразу більше продавать, — пояснює продавщиця.— Сьогодні торгуємо щойно привезеними. Того гарантію даю, що не в"ялі, не подавлені.

У іншого продавця кавуни по 2 грн/кг. Торговець відрізає скибку від репнутої ягоди, пропонує скуштувати.

— Така ціна, бо везли здалеку, — пояснює. — Сказав хазяїн, що дешевшать кавуни вже не будуть, бо на полях юга мало їх осталося. Чим ближче по кавуни їдуть, тим дешевше й продають. Можуть сказати, що херсонські, а припруть із Кіровоградської області. Там не такі солодкі.

У магазинах Черкас кавуни продають по 1,5–2 грн за 1 кг. Покупці часто скаржаться, що плоди ніби побиті. Продавці пояснюють, що від спеки ягоди можуть запікатися.


В області кавуни вирощують тільки фермери. Великі господарства давно відмовилися.

— Чорноземи Черкащини дають найкращі врожаї хліба в Україні, тому недоцільно було б пускати безцінні землі під кавуни, — пояснює Василь Мельник з обласного управління агропромислового розвитку. — Тому в нас і вирощують пшеницю, буряк, кукурудзу. А на півдні врожаї тої ж пшениці вдвічі нижчі. Там масово вирощують кавуни. Та й ягоди з півдня солодші.

П"ять років вирощує кавуни підприємець із Легедзиного Тальнівського району Іван Анзійчук, 59 років. Задля цього взяв пай. Цьогоріч засіяв майже 2 гектари.

— На зерні нічого ж не заробиш, — переконаний. — Раніше вирощували капусту, огірки, помідори. А 2005-го рішив узятися за кавуни. Наше ж село споконвіків займається баштаном. Тут дуже гарний чорнозем.

Нітратів у баштан Іван Кіндратович майже не вносить. Сортове насіння закуповує в Криму.

— Нітроамофоски хіба шо каплю вкину. В мене, буває, питають, коли, вивезеш товар? Щоб дітям дати кавунів.

7–8-кілограмові плоди фермер уручну збирає на полі. Возить на Центральний ринок Тального "опелем" із причепом. За раз може взяти до 1 т кавунів. Продає по 1,5 грн/ кг.

— У принципі, це болєє-мєнєє вигідна справа, — каже. — Були базари, особливо в неділю, коли я з дружиною до десятої ранку спродував усі кавуни. Йде багато грошей на соляру, запчастини. Недавно мотоблок купили.

Окрім тальнівського базару, підприємець раніше їздив до Звенигородки.

— Перекупщики почали знижувати ціну до гривні на херсонські кавуни. Ми продавали по 1,5. То стало невигідно. В Умані майже не торгую, бо немає місць на базарі. Але там дуже гарно продавати — багато покупців. Побачу, може, під домами ставатиму. Хоча Тальне — точка желєзна. Ми там розкручені. Люди знають наш товар.

Кавуни Анзійчук продає й навпроти свого будинку на трасі Черкаси — Умань. Йому допомагає внук Назар Гончарук, 13 років.

Іван Кіндратович скаржиться, що інколи дошкуляють злодії:

— Так щоб дуже, не крадуть, але трапляється. Я поле не охороняю, нікого не наймаю. Ото увечері виїду, гляну, чи нема злодіїв, та й усе. А найбільшої шкоди завдають круки. Вони роздовбують плоди й покидають гнити.

Зараз ви читаєте новину «Іван Анзійчук засіяв кавунами два гектари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути