понеділок, 16 липня 2012 00:15

Депутати провладної партії не підтримали проект рішення про захист української мови

Автор: фото: Анна КОРОЛЬ
  Учасники акції на захист української мови намагаються пройти до приміщення Уманської міської ради. Їх виштовхують на вулицю
Учасники акції на захист української мови намагаються пройти до приміщення Уманської міської ради. Їх виштовхують на вулицю

4 липня під стінами Уманської міської ради об'єднана опозиція, громадські організації та місцеві жителі організували акцію на захист української мови. Цього ж дня відбувалася сесія міської ради.

Близько 9.50 у сесійну залу заходять депутати від "Фронту змін" Максим Поляков та Лідія Музиченко. В цей час під стінами міської ради збираються люди із плакатами: "Я розмовляю українською", "Одна мова — одна держава", "Захистимо українську мову".

О 10.00 засідання розпочинається. Міський голова каже, щоб охочі виступити депутати виступили наприкінці, після обговорення всіх питань. Проте Максим Поляков наполягає на першочерговості розгляду проекту рішення на захист української мови. Жоден із депутатів "регіоналів", що були присутні в залі, не підтримав проект.

— Закон про мови, який фактично вводить другу державну мову в Україні, — це передвиборний трюк Партії регіонів, — наголошує депутатам Максим Поляков. — Положення цього законопроекту суперечать Конституції України, за якою єдиною державною мовою в Україні є українська. У сесійній залі є директори шкіл та вчителі, тому я не розумію, чому люди, які навчають дітей, приєднуються до знищення нашої мови або ж бояться виступити на її захист. У парламенті 248 зрадників проголосували за цей антиконституційний закон, чому сьогодні так само дієте і ви? Адже завтра ваші діти підуть у російські школи, а післязавтра України не буде. Погоджуєтеся на цей злочинний закон — погоджуєтеся на Малоросію. Батьківщина — це наша мова, наша земля та народна влада. Не бійтеся сказати "ні" злочинному режимові.

Поляков запитав керівників міста: чому міліція щоразу охороняє сесію міської ради.

— Я не розумію, чому на кожному поверсі міської ради загони міліції. Від кого ви ховаєтеся? Від людей?

Його підтримали депутати опозиційних партій, а "свободівець" Богдан Чорномаз зауважив необхідність об'єднання на місцях для захисту мови і держави. Максим Поляков після свого звернення до депутатів залишив залу та вийшов до людей під стіни мерії.

Доки депутати ігнорували звернення опозиції, уманці намагалися пройти на сесію. Але навіть зайти у вестибюль не змогли — на дверях стояли чергові від Партії регіонів, які заблокували вхід у раду. Більшість із них — молоді чоловіки міцної статури. Вони били та штовхали всіх, хто намагався пройти всередину. За цим спостерігали працівники міліції, які охороняли підходи до сесійної зали. На сесію людям так і не вдалося прорватися.

— Я тут не як громадський лідер, а як громадянка України, — каже Лідія Кравчук, голова Ліги підприємців Умані. Тримає плакат "Захистимо українську мову". — Плакат зробила сама. Мене бентежить ситуація, що склалася в країні, адже мовою нас хочуть роз'єднати. Влада перейшла межу. Я щиро підтримую ту молодь, яка зараз під Українським домом у Києві.

— Люди мають право виражати своє бачення того, що відбувається у місті чи країні, — говорить активіст ради громадських організацій Володимир Гончарук. — Нас постійно роз'єднують релігійними чи політичними питаннями, а сьогодні країну розколюють ще й мовним питанням.

Зараз ви читаєте новину «Депутати провладної партії не підтримали проект рішення про захист української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути