понеділок, 30 липня 2012 07:45

Андрія Шкіля не пускали на зустріч із людьми в Монастирищі

Автор: фото: Анна КОРОЛЬ
  Нардеп Андрій Шкіль (ліворуч) та лідер Об’єднаної опозиції Уманщини Максим Поляков відвідали Христинівку,  Монастирище та Умань. Тільки в Монастирищі влада намагалася заборонити зустріч з людьми
Нардеп Андрій Шкіль (ліворуч) та лідер Об’єднаної опозиції Уманщини Максим Поляков відвідали Христинівку, Монастирище та Умань. Тільки в Монастирищі влада намагалася заборонити зустріч з людьми

18 липня о 15.45 під будинком культури у Монастирищі збираються понад 100 осіб. Чекають на приїзд нардепа-"бютівця" Андрія Шкіля, 48 років. Він планує обговорити з місцевими жителями програму Об'єднаної опозиції та підтримати акцію "Україна проти Януковича".

Двері клубу, де має відбуватися зустріч, зачинені. Під стінами грає оркестр. За годину до того голова райдержадміністрації Володимир Басанець, 51 рік, викликав до себе в кабінет директора Будинку культури Юрія Кудина та заборонив проводити захід, стверджує той.

— Ми хотіли ввімкнути мікрофони та колонки надворі, проте він і цього не дозволив, — говорить Кудин.

— А тим музикантам, що працюють у відділі культури і грають зараз біля клубу, взагалі звільненням пригрозив, — додає керівник штабу Об'єднаної опозиції в Монастирищі Костянтин Бондаренко. — Ми повідомлення про захід подали заздалегідь. Ніяких зауважень чи претензій не було. А тепер перед нами зачинили двері. Люди почали сходитися, але в залі їх розмістити нам не дозволили. Про причини ніхто у письмовому вигляді не повідомив.

На зустріч із нардепом чекає 69-річна Ольга Павлівна з Монастирища.

— Нам не дозволяють зайти, а я стояти довго не можу. Пішки прийшла аж сюди, щоб спитать Андрія Шкіля про надбавки до пенсій, бо тут ніхто не може пояснити. То я на листку написала своє питання і передам йому. Там і адреса моя є, і телефон. Більше пороги оббивати не буду, — говорить Ольга Павлівна.

Андрій Шкіль разом із лідером Об'єднаної опозиції Уманщини Максимом Поляковим, 30 років, ідуть до РДА. Вона розташована поряд. З ними троє місцевих депутатів від "Фронту змін" та "Батьківщини".

Голови райдержадміністрації на робочому місці немає. Секретарка каже, він кілька хвилин тому поїхав у район. Проте  працівники перешіптуються, що той зачинився в кабінеті.

Депутати йдуть до першого заступника голови Петра Крака. Він про заборону нічого не знає. Просить директора будинку культури все розповісти. Додзвонитися до голови не може. Вважає, що підстав на заборону немає.

Коли Шкіль із депутатами виходить з РДА, будинок культури відчиняють. На другому поверсі адміністрації депутати помічають прапор Партії регіонів біля дверей партійної громадської приймальні.

— Зручно влаштувалися, — каже Шкіль.

Зустріч починається о 16.45. Триває понад 2 год.

— Якщо таке роблять, це означає, що опозиції влада тут боїться, а люди підтримують. Ми майже годину з'ясовували в адміністрації про причину заборони заходу, проте чітко сказати ніхто не міг. Увесь час, що ми там були, люди нас ждали. Сам голова-"регіонал" кудись сховався. От уся влада — підлеглі бігають, не знають що робить, а голова зник, — говорить Андрій Шкіль.

Наступного дня в Умані проводять прес-конференцію за підсумками зустрічей із жителями Умані, Христинівки та Монастирища.

— Опозиція сильна, але працювати на виборах буде нелегко, бо вже зараз за підсумком зустрічей із людьми можу сказати — влада почала використовувати "чорні" технології, — розповідає Шкіль. — Але ситуація така, що люди втомилися від влади "Регіонів". Вони обговорюють разом із нами програму Об'єднаної опозиції, вболівають за долю політв'язнів у країні. Обставини складаються так, що в цьому окрузі конкуруватиме влада. Вже зараз почали використовувати адмінресурс — у Монастирищі та Уманському районі нам намагалися заборонити провести зустрічі з людьми. Оце їхня реальна робота. Проте можу сказати, що в окрузі є лідер  — Максим Поляков. Тому ми йдемо тільки перемагати.

Максим Поляков розказує, що в Умані на опозицію тиснуть після акції на підтримку української мови:

— Влада не просто почала використовувати адмінресурс, а й залучати до своєї роботи правоохоронні органи. Людей, які брали участь у акції на підтримку рідної мови, переслідує міліція. Пояснення вимагають навіть у 86-річного ветерана війни, який був того дня з нами, коли людей не пускали у міську раду. До нас постійно надходить інформація про провокації з боку влади з використанням різноманітних сценаріїв, приходять навіть  працівники Партії регіонів. Проте люди нас підтримують, ми це відчуваємо щоразу на зустрічах у наших селах та містах.

Зараз ви читаєте новину «Андрія Шкіля не пускали на зустріч із людьми в Монастирищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути