Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2010 17:05

3600 забур"янених гектарів знову засіють

3600 га земель, зарослих бур"янами, засіє в Катеринопільському районі товариство "Кочубій".

— Директор "Кочубія" Андрій Радченко побував на прийомі в голови райдержадміністрації Олександра Комаренка, — каже Олександр Вовкотруб, керівник секретаріату Катеринопільської райдержадміністрації. — Обіцяв, що повністю засіє орендовані землі.

Жителі сіл Мокра Калигірка, Любисток, Ярошівка, Суха Калигірка Катеринопільського району восени не отримали зерна на паї. Їх землі орендує з 2006-го "Кочубій". Минулого року поля не засіяли, вони поросли бур"янами.

Селяни захотіли розірвати з "Кочубієм" угоди на оренду паїв і віддати іншому орендарю. Казали, що власнику "Нашої ряби" Юрію Косюку. Однак виявилося, що люди підписали з "Кочубієм" угоди про оренду на 10–20 років.

— Договора люди не читали, коли підписували, — пояснює один із суддів Катеринопільського районного суду. — Орендар заявив, що незасіяні землі залишив під пар. Як такий факт перевірити? Позови були індивідуальними, надходили сотнями. Ніхто з позивачів конкретно не міг вказати, де його земельна частка.

— Селяни подавали позовні заяви до Господарського суду. Та нічого не довели, — пояснює Володимир Кузьменко, голова місцевої спілки власників земельних і майнових паїв. — Частина орендодавців нібито взагалі не підписувала ніяких угод.

На сходці директор "Кочубія" запевнив орендодавців, що засіватиме всі — 4 тисячі гектарів. Замість колишніх 1,5–2 відсотків видаватиме на паї 3 проценти врожайності.

— Восени посіяно озимої пшениці на площі 1553 гектари, ріпака — на 730, — розповідає Андрій Радченко. — Ріпак, правда, перезимував не дуже добре, більшу частину доведеться пересівати. Загалом ярий ячмінь займе 210 гектарів, соя — 430, кукурудза — 800, соняшник — 600.

Андрій Миколайович каже, що серед власників паїв 70% — пенсіонери:

— На сходці товариство зобов"язалося надавати машину на похорон. Вийшло, що поки продовжувалася судова тяганина з паями, нічим і покійника було вивезти на кладовище.

Зараз ви читаєте новину «3600 забур"янених гектарів знову засіють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути