понеділок, 17 жовтня 2011 07:00

Анатолій Загребельний витопив жир зі скаженого борсука

Скажене теля виявили ветеринари в селі Тальянки Тальнівського району. Підозрюють, що його заразив борсук. Однак довести це медики не можуть: із тушки борсука витопив жир місцевий Анатолій Загребельний.

— Ми живемо біля самого лісу, — каже господарка теляти 40-річна Катерина Чайка. Вона проходить курс щеплення від сказу. — Корову й телят припинаємо на березі ставка чи в лісі. Бачили, що в кінці серпня борсук дряпнув корову. Але вона не захворіла. Однак згодом занедужало та здохло теля. Той борсук до нас унадився. У вересні мої собаки загнали його в хлів. Ми заскочили й прибили. Тіло в нас випросив сусід Анатолій Загребельний. Казав, що хоче з нього натопити борсучого жиру. Ми й віддали.

Коли сказ у теляти підтвердили, місцеві ветеринари й працівники санітарної станції спробували встановити причину загибелі.

— Як тільки Чайка розповіла нам історію про борсука, ми негайно пішли до Загребельного, — говорить начальник районного управління ветеринарної медицини Олександр Ткаченко. — Той почувався нормально. Жир нікому не продавав, використовував для власних потреб. Банку з борсучим жиром змусили закопати. Загребельний каже, що коли білував тушку, руки не порізав. Інкубаційний період при сказі — 21 день. Цей термін минув. Тому життю чоловіка нічого не загрожує. Усі ці заходи ми здійснили для перестраховки, бо точної причини захворювання теляти не знаємо. Якби була борсуча туша, можна було би сказати напевно.

Спеціалісти пояснюють, що збудники сказу гинуть за термічної обробки.

— Вірус можна знищити за температури 60 градусів понад 10 хвилин, — каже головний санітарний лікар району 63-річний Віктор Зозуля. — Тому, якщо жир витопили, то, ймовірно, вірус там загинув.

Борсучий жир використовують при лікуванні  туберкульозу та інших легеневих недуг.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Загребельний витопив жир зі скаженого борсука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути