Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 05:40

Викрадені нерозмитнені автомобілі не повертають українцям

Автор: www.depo.ua
  Універсали ”Ауді” та ”Вольво” з литовськими номерами в центрі Києва. Такі 12-річні нерозмитнені машини коштують 70–110 тисяч гривень. На вторинному українському ринку — 220–250 тисяч
Універсали ”Ауді” та ”Вольво” з литовськими номерами в центрі Києва. Такі 12-річні нерозмитнені машини коштують 70–110 тисяч гривень. На вторинному українському ринку — 220–250 тисяч

Протягом останніх двох місяців почастішали крадіжки автомобілів на єврономерах. Про це повідомили у Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і дилерів.

— Для крадіїв це абсолютно безпечно. Бо заяву про викрадення тимчасово ввезеного авто може написати тільки той, хто його ввіз, або іноземний власник. Люди, які користуються цими машинами, їздять за дорученнями, — каже 53-річний Олег Назаренко, генеральний директор асоціації.

Водії за дорученням мають право повідомляти поліцію лише як свідки злочину. Знайдене авто їм не повернуть, можуть віддати тільки власнику. Оскільки, за документами, господар такого легковика зазвичай — підставний іноземець або спеціальна фірма, знайти його неможливо. Цих людей немає в базах даних Нацполіції. І не завжди українці, які користуються машиною "на бляхах", мають контактні дані її справжнього власника.

При поданні заяви про викрадене авто в поліції вимагають пред'явити паспорт власника, договір купівлі машини й другий комплект ключів.

— Є ще генеральне доручення від власника на звернення до поліції в разі викрадення автомобіля. Тоді водій має право сам подавати заяву і співпрацювати з поліцією, — розповідає експерт.

Найчастіше викрадають машини середнього цінового рівня та елітні позашляховики 2010–2014 років випуску. У спільноті в "Фейсбуку", де повідомляють про автокрадіжки, розміщені оголошення про зникнення "Рендж Ровер Спорт", "Мерседес-Бенц" E-класу, "БМВ Х6", "Ауді Q7". Усі вони — з чеськими, литовськими або польськими номерами. Такі вживані коштують від 790 тис. грн. У поліції статистики викрадення машин на іноземній реєстрації поки ще не надали.

— Якщо ж продавати по деталях, наприклад, "Ауді Q7", можна вторгувати на 50–70 тисяч більше. Дорогі джипи популярних марок нерідко потрапляють в аварії, тому запчастини до них затребувані, — говорить 41-річний Валентин Чорній із СТО на вул. Квітневій у Києві. — Для розбору на деталі крадуть також недорогі автомобілі "Фольксваґен Гольф", "Опель Астра", "Шкода Фабія".

Зазвичай вкрасти нерозмитнені машини просто, бо їхні власники не витрачаються на платні стоянки й сучасні сигналізації. Більшість узагалі залишають під під'їздами. Інколи зловмисники не крадуть авто, а просто забирають потрібні деталі на місці. Наприклад, у "Порше Каєнів" та "Фольксваґенів Туарег" знімають фари. Це займає від 5 до 10 хвилин. При цьому ні решітку радіатора, ні бампер знімати не потрібно. Фари потім продають по 15–16 тисяч за пару.

Із автівок середнього класу нерідко крадуть колеса — заради легкосплавних дисків. Комплект 15-дюймових потім збувають за 4,5 тисячі гривень.

Авто може конфіскувати банк

— Купувати авто навіть із українськими номерами за дорученням ризиковано. Право власності на таку машину не переходить покупцю, — каже юрист Вадим Володарський, 44 роки. — За автівку продовжує відповідати той, на кого вона зареєстрована. У випадку розлучення власника, її можуть віддати іншому з подружжя. Якщо в господаря є борги, автомобіль може конфіскувати банк.

Зараз ви читаєте новину «Викрадені нерозмитнені автомобілі не повертають українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути