Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2011 15:19

Законопроект про ринок земель ухвалено у першому читанні

Законопроект про ринок земель ухвалено у першому читанні

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект про ринок землі, який подовжує мораторій на продаж землі до 1 січня 2013 року.

Законопроект у першому читанні в п'ятницю протримали 245 карток народних депутатів із 290, зареєстрованих у залі засідань.

Голова комітету Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник (фракція Партії регіонів) повідомив, що законопроект встановлює обмеження на продаж землі, зокрема, купувати землю сільгосппризначення зможуть виключно громадяни України.

При цьому, згідно із законопроектом, землі іншого, не сільськогосподарського призначення можуть бути придбані як громадянами України, так і громадянами іноземних держав.

Законопроект також обмежує оренду земель на території одного району і однієї області. Згідно з документом, одна особа, фізична або юридична, не може орендувати більше, ніж 6 тис. га в одному районі і не більше, ніж 5% земель сільськогосподарського призначення в одній області. Законопроект також вводить норму, згідно якої одна людина може купити не більше 100 га землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, що недоробили в законопроекті про ринок земель

Крім того, в законопроекті прописано, що "особа, яка орендує землю, має бути обов'язково зареєстрованим за місцем розташування орендованої землі".

Законопроект пропонує створити Державний земельний банк - спеціалізоване державне фінансова установа, основним завданням якого буде кредитування сільськогосподарських товаровиробників під заставу землі та іншого майна. Відповідно до законопроекту, Державному земельному банку буде належати виключне право заставоутримувача земель, а також буде належати право купівлі та продажу земельних ділянок сільгосппризначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На чорному ринку закарпатська земля утричі дорожча

Законопроект також пропонує створити фонд земель сільськогосподарського призначення, як одного з фондів Державного земельного банку. Пропонується, щоб уряд встановлював в статуті Державного земельного банку порядок формування, функціонування та розпорядження Фондом резерву сільгоспугідь Земельного банку.

У законопроекті пропонується, щоб закон про ринок, в разі його прийняття, вступив в силу з 1 січня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект про ринок земель ухвалено у першому читанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути