Ексклюзиви
субота, 03 вересня 2011 21:42

Україні пророкують дефіцит вівса та гороху

Україні пророкують дефіцит вівса та гороху

В Україні може виникнути дефіцит вівса та гороху через зменшення площ їх посівів.

Таку думку висловив президент Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса в ефірі Першого ділового каналу.

"Що стосується культур, які є типовими для України в невеликих обсягах: горох і овес - то їх посіви набагато менші цього року, десь на 50-60 тисяч гектарів. Крім того, через сильні дощі овес виявився набагато гіршої якості, ніж очікували. Тому геркулесова каша подорожчає до кінця року. Питання виникнуть також з квасолею та горохом. Зараз ми кажемо, що "гречкою №2" будуть овес і горох", - сказав він.

За його словам, дефіцит гречки цього разу не має повторитися.

"Цього року частково завдяки насильним діям уряду українські аграрії посіяли дуже багато гречихи, і ми очікуємо дуже серйозний врожай гречки. Вона не є експортним товаром, отже залишиться в Україні. Ціна на неї залишиться у межах 10-12 гривень упродовж усього зимового періоду. Не треба чекати падіння ціни до 5 гривень, як пророкують деякі експерти", - зазначив він.

Ліссітса також повідомив, що восени мають подешевшати продукти так званого борщового набору: морква, картопля, буряк.

"Вже зараз картопля уроздріб коштує 3-3,2 гривні, у порівняння з минулим роком, коли було 6,5 гривні. Ця ціна залишиться між 3 і 4 гривнями до кінця року. Це ж саме стосується моркви та інших овочів і фруктів", - вважає він.

"Класичною проблемою, яку не можуть вирішити останніх 20 років, є зберігання овочів та фруктів. Відповідно, перед початком нового року ціни на продукти харчування починають зростати, особливо на овочі та фрукти. Після нового року вони продовжують зростання майже до березня, якщо не надходить імпорт. Тоді Україна змушена імпортувати картоплю з Єгипту чи Саудівської Аравії, що само собою виглядає смішно", - додав Ліссітса.

Зараз ви читаєте новину «Україні пророкують дефіцит вівса та гороху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути