пʼятниця, 01 червня 2012 16:13

У Луцьку з власників собак братимуть додаткову плату

У Луцьку з власників собак братимуть додаткову плату
Платіж за тварин залежатиме від їхнього розміру. Фото: animal.ru

У Луцьку запровадили обов'язкову реєстрацію собак. Із власників тварин щомісяця буде стягуватися комунальний платіж від 2 до 6 грн.

Графа "за утримання тварин" включена в квитанцію оплати житлових послуг. Платіж за тварин залежить від їхнього розміру. Із собак зростом до 45 см платіж становить 2 грн у місяць, за тварину до 65 см - 4 грн, більшу 65 см - 6 грн.

"Ми підтримуємо реєстрацію тварин, бо 50% коштів із платежів йтиме на утримання бездомних собак, інша частина - на обладнання для реєстрації і прибирання території біля будинків, де вигулюють собак", - зазначила голова громадської організації "Волинське товариство захисту тварин" Дана Новарчук.

Через це 1 липня працівники ЖКГ проводитимуть перевірку квартир на наявність собак.

"Спочатку вони наклеять у кожному під'їзді оголошення про обов'язковість реєстрації домашніх улюбленців. Якщо після 1 липня власник собаки не зареєструє її, з нього стягуватиметься штраф 17 гривень", - розповіла Новарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро втратив ще 7 копійок, курс долара не змінився - міжбанк

За її словами, якщо працівникам ЖКГ не відчинятимуть, то вони запитуватимуть сусідів про наявність собаки у сусідів.

Цього року систему реєстрації тварин спростили, тепер їх можна поставити на облік у приватних ветеринарних клініках.

"Приватні клініки, на відміну від державних, працюють цілодобово, тому господарі у будь-який час можуть поставити на облік свого улюбленця. У клініці ветеринар вводить у вушко песика укол зі спеціальною рідиною та чіпом й реєструє собаку в електронній базі даних. Якщо господар вижене собаку на вулицю, то ми за допомогою спеціального приладу швидко виявимо, кому вона належала, скільки їй років. Це дозволить швидко повертати загублених улюбленців, а також карати тих, хто знущається над тваринами та вигонить їх з хати", - сказала Новарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подешевшали яйця

У Луцьку офіційно зареєстрована 731 домашню собаку. А за даними "Волинського товариства захисту тварин" їх понад 10 тис.

У інших обласних центрах України господарі також реєструють тварин, але роблять це добровільно. Цього процесу ніхто не контролює.

"У Луцьку правильно роблять, потрібно контролювати популяцію собак і протидіяти недбалому поводженню з ними. Реєстрація тварин і введення спеціальних чіпів це звичайна європейська практика. Думаю, завдяки ній число безпритульних зменшуватиметься, бо власники відчуватимуть свою відповідальність за улюбленців. Зараз у столиці доволі часто виганяють на вулицю та викидають у смітники маленьких цуценят, люди стають дедалі жорстокішими", - вважає президент Київського товариства захисту тварин, керівник Гостомельського притулку тварин Ася Серпінська.

За вигнання тварини з дому, а також за жорстоке поводження передбачена кримінальна відповідальність - штраф до 850 грн або ув'язнення до 6 місяців. Якщо над твариною знущалися на очах у малолітнього, то стягується штраф до 3,2 тис. грн, а за грати можуть посадити на 2 роки.

Зараз ви читаєте новину «У Луцьку з власників собак братимуть додаткову плату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути