середа, 23 травня 2012 22:18

"Тарифи на газ піднімуть після виборів" - експерт

"Тарифи на газ піднімуть після виборів" - експерт
На думку експерта, підвищення тарифів на енергоносії може відіграти фатальну електоральну роль для влади. Фото: nmsk.dp.ua

У 2,1 рази Україна скоротила імпорт газу за січень-березень 2012 року з Російської Федерації у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року – до 8,547 млрд. куб. м., повідомляє Державна служба статистики.

"Зменшення закупівель пов'язане з тенденціями на всьому європейському ринку, - коментує для Gazeta.ua керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. - Закупки російського газу впали в Європі на 12%. Німеччина взагалі зменшила імпорт блакитного палива на 21%. Причина у всіх одна - східний газ занадто дорогий. Тому відбувається переорієнтування на спотові закупки".

Наскільки спотові закупки можуть замінити російський газ?

"Ми можемо через Німеччину заходити на спотовий ринок із використанням механізму реверсування одного з трубопроводів, щоб забезпечити прокачування цієї партії газу з території Словаччини в Україну. Зараз йдуть перемовини між української та німецькою сторонами. Але є загальна тенденція втрати "Газпромом" ринку збуту в Європі. Якщо ситуація не зміниться, то він буде втрачати ринок і далі".

Як Україні вирішити проблему щодо обов'язкового обсягу закупівель газу в "Газпрому"?

"Там є проблема різночитання угоди. Сторони можуть по різному трактувати контракт. Росіяни в максимумі можуть бачити одні обсяги, українці - інші. Але, судячи з того, що останнім часом "Газпром" це все сприймає мовчки, то на тлі загальної тенденції він буде змушений йти на зустріч своїм клієнтам. Правда Україні в останню чергу. У нашому випадку вони будуть намагатися взяти своє, бо український ринок розглядають як резерв та компенсатор недоборів на ринку ЄС. Тому вони будуть вичавлювати по максимуму, інша справа, що на тлі загальної тенденції це їм важко робити".

Чи можна відвернути зростання цін на газ для людей?

"Підвищення внутрішніх цін на газ - вимога МВФ. Уряд робить вигляд, що він опирається з чисто популістських мотивів - треба гарно виглядати перед виборами. В умовах економічної кризи підвищення тарифів на енергоносії може відіграти фатальну електоральну роль для влади. Але цей крок потрібно робити. Інша справа - підвищення тарифів має відбуватися в контексті загального реформування газового сектору".

Коли буде зростання тарифів?

"Тарифи на газ піднімуть після виборів, бо Києву дуже хочеться грошей від МВФ. Але до виборів на це не підуть, бо хочуть їх виграти. Потім - фінансова необхідність змусить. Логіка Партії регіонів проста. До виборів ще лічені місяці, тому треба протриматись. А після - можна відірватись і підняти тарифи. І МВФ задовольнить свої вимоги, і Партія регіонів не втратить свої відсотки".

Зараз ви читаєте новину «"Тарифи на газ піднімуть після виборів" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути