вівторок, 22 травня 2012 10:11

"Газпром": з Україною ми півтора року товчемо воду в ступі, точка неповернення пройдена

"Газпром": з Україною ми півтора року товчемо воду в ступі, точка неповернення пройдена
У "Газпромі" вважають, що з Україною в принципі не можна домовитися. Фото: bfm.ru

Вчорашній черговий раунд переговорів між ВАТ "Газпром" і українським Міністерством енергетики та вугільної промисловості про зниження ціни газу і створення консорціуму на базі газотранспортної системи (ГТС) закінчився нічим.

Як повідомило джерело в "Газпромі" вчорашні переговори показали, що сторони в принципі не можуть домовитися, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Нічийний раунд".

"Ми півтора роки товчемо воду в ступі, і ніяких зрушень немає. По суті, точка неповернення пройдена, і ми підемо своїм шляхом - будемо будувати газопровід South Stream, розширювати Nord Stream, скоротивши прокачування газу через Україну до мінімуму", - сказав співрозмовник в монополії.

Це підтверджує і джерело в українському Міненерговугілля, який заявив, що Київ у свою чергу має намір до мінімуму скоротити споживання російського газу.

"Ми найбільший ринок збуту російського газу в світі, та ще й купуємо його за найвищою ціною. Подивимося, як "Газпром" заговорить, коли ми відмовимося від покупки цих обсягів", - сказав співрозмовник.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко та глава "Газпрому" Олексій Міллер вчора в Москві провели робочу зустріч, де обговорили питання співпраці Росії і України в газовій сфері. Як повідомили в російській компанії, за підсумками зустрічі нових пропозицій щодо розвитку співробітництва в газовій сфері українською стороною зроблено не було - зустріч пройшла безрезультатно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінекології співпрацюватиме з найбільшою приватною нафтовою компанією в світі

Востаннє Міллер і Бойко зустрічалися 14 травня, напередодні неформального саміту країн СНД. Тоді очікувалося, що під час саміту президент Віктор Янукович зможе переконати свого російського колегу Володимира Путіна у необхідності зниження ціни газу в обмін на створення консорціуму на базі української ГТС. Проте досягти домовленостей за підсумками саміту президентам не вдалося, і переговори продовжилися між "Газпромом" і Міненерговугілля.

Високопоставлене джерело видання в Міненерговугілля стверджує, що головний предмет розбіжностей - оцінка вартості ГТС. Російська сторона вважає, що її ціна не перевищує $4,2 млрд. Але Україна готова продати ГТС консорціуму тільки після її оцінки міжнародним аудитором - зараз цим займається Baker Tilly. Раніше система двічі оцінювалася: у 2007 році - в $24,8 млрд, а в 2009 році - в $9,9 млрд.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром": з Україною ми півтора року товчемо воду в ступі, точка неповернення пройдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути