Ексклюзиви
вівторок, 27 грудня 2011 14:07

Тристоронній консорціум для України теж не панацея - експерт

Тристоронній консорціум для України теж не панацея - експерт

Приклад Литви свідчить, що тристоронній консорціум на базі газотранспортної системи (ГТС) не обов'язково вирішує питання про зниження ціни на газ.

Про це заявив директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар у ефірі Першого ділового каналу.

"Консорціум, навіть тристоронній, не є панацеєю. Тристоронній формат ми бачимо в національному газовому операторі Литви, і це зовсім не призвело ні до помірних цін на газ для Литви, ні до безпроблемного функціонування компанії. Хоча там оптимально поєднані інтереси місцевого уряду, "Газпрому" і німецької компанії, але для Литви це все одно перетворилося на серйозну проблему", - сказав він.

За його словами, навряд чи європейські компанії зацікавляться участю у тристоронньому консорціумі на базі української ГТС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на тепло не підвищаться через ціну російського газу - Нацкомпослуг

"Якщо говорити теоретично, то це могли би бути компанії рівня "Gaz de France" та "E.Оn Rurgaz". Якщо говорити практично, то ніхто. Тому що сьогодні німецькі та французькі компанії намагаються виходити зі складу акціонерів аналогічних "Нафтогазу" компаній в центральній Європі, перш за все в Словаччині та Чехії", - зауважив експерт.

Крім того, на переконання Гончара, Росія використовує риторику про будівництво газогону "Південний потік" лише як важель впливу на Україну.

"Південний потік" не почав будуватися. Невідомо, звідки ця інформація. Офіційна дата старту його будівництва - кінець 2012 року. Поки що немає дозволу Туреччини на прокладення трубопроводу в її економічній морській зоні. Ця "дрібничка" дуже важлива. Туреччина лише свого часу дала згоду на пошуково-розвідувальні роботи. Більше того, зараз почалася корекція маршруту "Південного потоку", в результаті якої, вірогідно, проект отримає зовсім інший вигляд. Отже, позиція російської сторони зрозуміла: вона педалює тематику "Південного потоку", щоб отримати бажане від України - контроль над ГТС, у тому числі у вигляді консорціуму", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Овочі та фрукти вже почали потроху дорожчати перед Новим роком

Нагадаємо, українська та російська сторона на "газових" переговорах обговорювали можливість створення консорціуму на базі ГТС України. Росіяни наполягають на його двосторонньому форматі. Українські переговорники відстоюють тристоронній формат за участю компанії з Європейського союзу.

Зараз ви читаєте новину «Тристоронній консорціум для України теж не панацея - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути