середа, 07 грудня 2011 16:34

Економіка тут і близько не стоїть - експерт про модернізацію ГТС

Економіка тут і близько не стоїть - експерт про модернізацію ГТС

Експерти застерігають від занадто істотних поступок з боку України в обмін на "газову" знижку від Росії.

Зокрема, експерт з питань зовнішньої політики Олександр Палій в ефірі "Ера ФМ" зазначив, що європейські країни купують російський газ за ціною нижчою, ніж Україна, і при цьому не погоджуються умови, що диктуються Росією.

"Влада говорить про те, щоб віддати газотранспортну систему після Чорноморського флоту лише за 250 доларів. Це приблизна ціна на спотових ринках в Європі, де отримують скраплений газ без здачі ГТС, без здачі локальних газопроводів, без здачі флотів, без розміщення іноземних військових баз. Чому досі не побудовані заводи для зрідженого газу, про які говорять уже 15 років?" - підкреслив він.

Крім того, Палій розкритикував заяви про необхідність термінової модернізації української газотранспортної системи (ГТС).

"Можливо, в порівнянні з європейською вона десь зношена, але подивіться, скільки аварій на магістральних газопроводах в Росії. Їх за рік було десь 3, а у нас жодної. І після цього нам розповідають, що треба взяти десь 2 мільярди, щоб відремонтувати нашу ГТС. Економіка тут і близько не стоїть", - вважає експерт.

У свою чергу, експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут висловив побоювання щодо підписання договору про створення консорціуму на базі української ГТС на міжурядовому рівні.

"Ми бачили проекти таких угод, які пропонувала Україні Російська Федерація. Вони були настільки ж безпрецедентні, як контракти 2009 року. Водночас до січня 2013 року продовжує діяти міжурядова угода про гарантії транзиту російського природного газу і про постачання в Україну, які мають більш збалансований характер, хоча і потребують модернізації", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Економіка тут і близько не стоїть - експерт про модернізацію ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути