понеділок, 20 лютого 2012 15:00

Під час Євро-2012 можуть почастішати крадіжки з платіжних карток - банкір

Під час Євро-2012 можуть почастішати крадіжки з платіжних карток - банкір

Під час проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу Євро-2012 може збільшитися кількість махінацій з платіжними картками.

Таку думку висловив начальник моніторингу та опротестування транзакцій комерційного банку Ігор Попов у ефірі "Ера FM".

"Коли здійснюються події такого великого масштабу, до країни завжди приїздить багато людей з великими грошима. Звісно, де є великі гроші, туди завжди з'їзжаються люди, які хочуть їх вкрасти. Тому під час проведення Євро-2012 можна очікувати деякого збільшення махінацій з платіжними картками", - сказав він.

За його словами, найрозповсюдженішими махінаціями з платіжними картками є ті, які допускає сам користувач.

"Якщо виконувати базові принципи безпеки користування платіжними картками, то махінацій можна уникнути майже на 100%", - зазначив банкір.

Одним із найпопулярніших шахрайств Попов назвав встановлення скінінгового пристрою на банкомати.

"Він зчитує інформацію з картки, записує дані про пін-код клієнта. Потім виготовляється дублікат, з якого знімаються гроші", - розповів банкір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва утрималася в трійці міст світу із найдорожчою орендою елітних квартир

У свою чергу, директор департаменту платіжних систем комерційного банку Сергій Чернов зауважив, що розраховуватися карткою через термінал на касі, як правило, безпечніше, ніж знімати гроші у банкоматі, а потім розраховуватися готівкою.

"Операції у супермаркетах досить безпечні. У касира велика черга, просто немає часу чимось стороннім займатися. Є деякий ризик розраховуватися у ресторанах, коли клієнт віддає картку офіціанту, той уходить в підсобні приміщення, там проводить оплату і потім повертається. У офіціанта у цей час є можливість скопіювати дані з платіжної картки. Якщо немає терміналу, то краще піти з офіціантом, проконтролювати весь процес оплати", - наголосив він.

Крім того, як розповів Чернов, для операцій через Інтернет бажано замовити окрему карточку.

"Бажано, щоб вона підтримувала протокол 3DCQ. Це спосіб захисту від інтернет-шахраїв, який передбачає, крім стандартних реквізитів, введення додаткового пароля", - сказав банкір.

Серед інших засобів запобігання шахрайству з платіжними картками експерти назвали купівлю чіпової картки, яка є дорожчою, проте надійнішою, встановлення добових лімітів сум та кількості операції, підключення послуги "смс-банкінгу".

У разі ж якщо користувач все ж став жертвою шахрайства, банкіри порадили звернутися до контакт-центру банку і терміново заблокувати картку, потім прийти до відділення фінустанови та написати заяву про вкрадені гроші.

"Якщо є впевненість, що це дійсно шахрайство, то треба звертатися до правоохоронних органів", - додав Чернов.

Зараз ви читаєте новину «Під час Євро-2012 можуть почастішати крадіжки з платіжних карток - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути