пʼятниця, 17 лютого 2012 12:24

Світовий банк попередив Україну: Розривати угоду з МВФ - небезпечно

Світовий банк попередив Україну: Розривати угоду з МВФ - небезпечно

Світовий банк (СБ) відзначає ризик розірвання чинної угоди про кредитну програму stand-by України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Таке припущення зроблено в Стратегії партнерства ВБ з Україною на період 2012-2016 фінансових років, текст якої оприлюднено на веб-сайті банку.

"Один з ключових макроекономічних ризиків пов'язаний з доступом до зовнішнього фінансування. Є ризик розірвання чинної угоди про кредит stand-by з МВФ, посилюються ризики для реструктуризації заборгованості, пов'язані з тим, що на 2012 рік припадають значні суми виплат по обслуговуванню боргу, в тому числі перед МВФ", - зазначено в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни заявили, що готові дати МВФ $10 мільярдів на боротьбу з кризою

За оцінкою СБ, необхідною умовою стабільного прогресу в критичних сферах, наприклад в питанні фіскальної консолідації, в Україні є складні з політичного погляду реформи.

"Підвищення тарифів на енергоносії для домогосподарств і комунальних підприємств, вирішення структурних проблем в газовому секторі будуть перевіркою серйозності намірів уряду, особливо в переддень парламентських виборів в 2012 році", - підкреслено в стратегії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро піднявся на 7 копійок, долар трохи подешевшав

Крім того, СБ зазначив, що загальна сума заборгованості європейським банкам є високою, і банківська криза в Європі або зменшення банками частини кредитних коштів може призвести до фінансової нестабільності в Україні.

"Банк не може ефективно пом'якшити ці ризики, проте досвід кризи 2008-2009 років дає підстави вважати, що влада може швидко реагувати в період кризи, щоб відновити доступ до фінансування", - сказано в документі.

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк попередив Україну: Розривати угоду з МВФ - небезпечно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути