Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2012 15:48

Найбільші країни-експортери почали готуватися до валютних воєн

Найбільші країни-експортери почали готуватися до валютних воєн
Країнам не потрібна сильна валюта, яка зіб'є темпи зростання експорту. Фото: newtimes.ru

Уповільнення темпів зростання світової торгівлі, на думку експертів, може змусити багато країн, орієнтованих на експорт, почати інтервенції на валютних ринках, щоб послабити курс національних валют і підтримати свої компанії.

Про це повідомляє "Росія-24".

За даними експертів, в умовах зниження темпів зростання світової торгівлі багато економік країн, що розвиваються, опиняться під загрозою. Фінансові регулятори по всьому світу готуються до нового раунду валютних воєн, щоб збити обмінні курси національних валют і тим самим підтримати експортний сектор.

Уповільнення споживчого попиту в Європі підвищує загострення конкурентної боротьби серед орієнтованих на цей ринок країн. У травні і червні країни, що розвиваються, збільшили свої ЗВР на $59 млрд, не допускаючи помітної девальвації своїх валют. При цьому тиск на курси валют не слабшає. Інвестори скуповують облігації країн, що розвиваються, які набагато привабливіші, ніж німецькі папери з негативною прибутковістю або облігації європейської периферії, якій загрожує дефолт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна розпочала посівну кампанію під урожай 2013 року

"Важка артилерія" на полях валютних воєн, на думку експертів, перебуває під командуванням Бена Бернанке. ФРС з 2008 по 2011 рік скупив різні активи на суму $2,3 трлн. У відповідь країни, що розвиваються, почали скуповувати долари, щоб не допустити надмірного зміцнення валют. В результаті їх ЗВР за період надм'якої монетарної політики ФРС збільшилися на 46%.

"Країнам не потрібна сильна валюта, яка зіб'є темпи зростання експорту і економіки в цілому. Вони хочуть збільшити ВВП будь-якими засобами, і слабка валюта - один із способів", - стверджує Філіп Блеквуд, керуючий партнер EM Quest Capital LLP.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші країни-експортери почали готуватися до валютних воєн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути