середа, 09 листопада 2011 12:31

Надійність українських банків оцінили на рівні Камбоджі та Венесуели

Надійність українських банків оцінили на рівні Камбоджі та Венесуели

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підвищило оцінку країнових і галузевих ризиків банківського сектора (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA) України.

Наша країна переведена з групи 10 (країни з найбільшим ризиком) в групу 9.

"Ми підтверджуємо нашу оцінку економічного ризику - "10" і присвоюємо Україні оцінку галузевого ризику - "7", - сказано в повідомленні агентства.

Відповідно до градації BICRA, країни поділяються на групи залежно від рівня ризиків у їх банківських системах - від групи 1 (країни з найменшими ризиками) до групи 10 (країни з найбільшими ризиками). Крім України, до групи 9 належать Азербайджан, Венесуела, Ямайка, Парагвай і Камбоджа, відзначає S&P.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські банки визнали найслабшими у Східній Європі

Агентство уточнило, що переоцінка країнових і галузевих ризиків банківського сектора України здійснена відповідно до оновленої методології присвоєння оцінки BICRA.

"Оцінка економічного ризику "10" відображає нашу думку про те, що Україні зазнає дуже високого ризику порушення економічної стійкості, дуже високого ризику виникнення економічних дисбалансів і виключно високого кредитного ризику в економіці", - зазначило S&P.

На думку агентства, ознаки недавнього відновлення макроекономічної ситуації в Україні досить слабкі внаслідок недоліків в економічній політиці, наявності структурних дисбалансів і обмеженої гнучкості бюджетної та грошово-кредитної сфери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк приховує жахливий стан українських банків - експерт

"Українська економіка залишається концентрованою, з домінуванням металургійної та хімічної промисловості, на частку яких припадає більше 60% експорту, що піддає її ризикам коливань світових цін на сировину", - відзначають експерти S & P.

Вони додають, що відповідно до програми Міжнародного валютного фонду (МВФ) уряд України вжив низку заходів з проведення структурних реформ, у тому числі податкової і пенсійної, що призвело до зміцнення фінансової стабільності. Разом з тим зберігаються побоювання відносно того, що можливі проблеми з проведенням реформ можуть призвести до припинення співпраці з МВФ і, отже, ослаблення зовнішніх, монетарних і бюджетних показників країни.

Оцінка галузевого ризику "7" обумовлена ??дуже високими ризиками, пов'язаними з інституціональною структурою України, і високими ризиками, пов'язаними з якістю конкурентного середовища та ресурсною базою банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ підрахував: В Україні кожен п'ятий банк - збитковий

Оціненка інституційної структури обумовлена ??слабкістю регулювання і управління та низьким рівнем прозорості, однак банківське регулювання і нагляд поступово поліпшуються, вважають експерти агентства. На їхню думку, Національний банк України домігся значних успіхів у посиленні системи регулювання та нагляду, включаючи проведення регулярних стрес-тестів, обмеження кредитування в іноземній валюті, підвищення вимог до розміру капіталу, дозвіл операцій на валютному ринку.

Уряд України віднесено до урядів, підтримка яких банківського сектору оцінюється як невизначена, оскільки у агентства виникають сумніви щодо здатності держави надавати допомогу і підтримку фінансовим інститутам, що потрапили у важку фінансову ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Надійність українських банків оцінили на рівні Камбоджі та Венесуели». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути